Április 7-e az egészségügy világnapja, s az Egészségügyi Világszervezet ebből az alkalomból tette közzé jelentését, amelyből kiderül, hogy Szerbiában minden huszadik lakos depresszióban szenved, ami lényegében azt jelenti, hogy ez a pszichiátriai megbetegedés, a világ más országaihoz képest, nálunk jóval elterjedtebb. A jelenség elsősorban nőket érinti.

A legfrissebb adatok alapján egyébként a bolygónkon mintegy 322 millió ember szenved ebben a betegségben, vagyis a Föld minden huszonötödik lakosa. Depresszió miatt évente mintegy nyolcszázezren kísérelnek meg öngyilkosságot. A tizenöt és huszonöt év közötti fiatalok körében a második helyen áll ez a betegség az öngyilkosságok okai között.

Az idei egészségügyi világnapot a depresszió elleni küzdelem jegyében szervezik meg világszerte. A világszervezet illetékesei szerint az érintettek öregedésével egyre gyakoribbá válnak a depressziós zavarok, és gyakran összefüggésben állnak a rossz szociális helyzettel is. A depresszió leggyakoribb tünetei az érdeklődés, az akarat és az energia elvesztése, hosszú és erős fáradtságérzet, reménytelenség, üresség és tehetetlenség érzete. A betegeknél jelentkezhetnek öngyilkos gondolatok, bűntudat és bizonytalanság, összpontosítási és emlékezési nehézségek, nyugtalanság, alvászavar és étvágytalanság.