Az Európai Unió elődszervezeteinek megalapítására emlékező, nemrégiben kiadott római nyilatkozat aláírását követően „ilyenformán rosszat mondani Brüsszelről többet árul el a kérdőív szerzőjéről, mint az Európai Unió állapotáról” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a magyar nemzeti konzultációs kérdőívvel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön.

A Doris Leuthard svájci elnökkel Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján Juncker felhívta a figyelmet arra, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök minden magyar háztartásba eljuttatott kérdőívében” nem az Európai Unióból való kilépésről tesz fel kérdést, hanem arról, hogy Brüsszelt meg kell állítani – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Juncker hozzátette: mielőtt véleményt nyilvánít a témában, szeretné jobban megismerni a magyar kormányfő szándékait. Mint mondta, személyesen is olvasta már a kérdőívet, amelyet „irányítottnak” tart.

Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az uniós bizottság első alkalommal jövő szerdán folytat megbeszélést a Magyarországot érintő aktuális kérdésekről – jelenti a távirati iroda.

 

Orbán Viktor kísérőlevele a Nemzeti Konzultáció kérdőívéhez, amelyet minden magyar háztatásba eljuttattak, esetenként több példányban is

A Nemezti Konzultáció kérdőíve