Oroszországhoz és Üzbegisztánhoz hasonlította Magyarországot a Financial Times a CEU-törvény keddi elfogadása miatt, de Romániával és Macedóniával is látnak közös vonásokat a lap szerkesztői. A világsajtó figyelmét egyáltalán nem kerülte el az egyetemek működésének szabályozását újraíró magyarországi törvénymódosítás elfogadása. A cikkek a keddi szavazást és az arra adott ingerült magyarországi és külföldi válaszokat ismertetik, egyértelműen a Közép-Európai Egyetem (CEU) elleni támadásként értelmezve a parlament döntését.

 

A magyar kormány bírálói szerint a CEU bezárása egy átfogó kísérlet része lenne arra, hogy elhallgattassák a rendszerrel szemben kritikus hangokat összhangban azzal az illiberális politikai stratégiával, amelynek élharcosa Orbán Viktor magyar miniszterelnök – írta a Financial Times. Az üzleti lap emlékeztet a tengerentúli anyagi támogatást élvező civil szervezetekkel és az európai uniós intézményekkel szembeni támadásokra is.

Ez a stratégia egyre több követőre talál Kelet-Európában, ahol egyes vezetők külföldi ügynököknek kikiáltva őket, egyre durvábban támadják a civil társadalom aktivistáit, az értelmiséget és az újságírókat. Szerintük a társadalmi elégedetlenséget külföldi hatalmak szítják. Soros György magyar származású üzletembert különösen gyakran emlegetik.

 

Soros kézenfekvő bűnbak minden olyan kormánynak, amely külföldi ügynökké akarja nyilvánítani a tőle független embereket

 

– írta a Financial Times szakírója. Oroszországból és Üzbegisztánból már kiüldözték alapítványának helyi szervezeteit. A lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság elnöke – az ország tényleges vezetője –, Jaroslaw Kaczynski szerint Soros olyan társadalmakat akar, amelyeknek nincs identitásuk. Macedóniában a hatalmát vesztett Nikola Gruevszki kormányfő hívei szerint sorososok ütötték ki a hatalomból kedvenc vezetőjüket. Romániában a baloldali kormánypárt vezetője, Liviu Dragnea minősítette „pénzügyi gonosznak” Sorost. Szerinte ő áll a korrupcióellenes tiltakozások mögött, amelyek miatt a kormány kénytelen volt visszavonni az egyik törvényjavaslatát (amely szabad utat adott volna a kisebb bűnösöknek).

„Szánalmas játék, amit önök űznek. Az önök miniszterelnöke úgy viselkedik, mint valami puffancs, sértődött zsebdiktátor: hadd lássa az elég világ, hogy Orbán Viktor a »Jani«. Önök nem máson állnak bosszút, mint a saját fiataljaikon, nekimennek a saját országuknak. Hát semmi nem drága önöknek?” – fogalmazott keddi parlamenti felszólalásában Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Felszólalását most olvasóink is meghallgathatják:

A CEU körül támasztott bizonytalanság nem csupán az egyetem, hanem az egész magyar felsőoktatás működési környezetébe vetett bizalom megkérdőjelezését jelenti – olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet a Szegedi Tudományegyetem mind a tizenkét karának dékánja aláírt, és amelyben a CEU bezárása ellen foglalnak állást. A félreérthetetlenül, de meglehetősen udvariasan megfogalmazott levélben azt írták: az MTA-hoz csatlakozva biztatják Balog Zoltánt „a felmerült problémák zökkenőmentes, jogszabályi beavatkozást nélkülöző” megoldására. A szegedi dékánok szerint ugyanis a CEU „Magyarország nemzetközi mércével mért felsőoktatási kiválóságainak egyike, mely nem csupán oktatási és tudományos teljesítményével, hanem a társadalmi igényekre odafigyelő nyitottságával vívta ki az elismerést”.

A nyilatkozat kedden, a korai órákban még nem volt elérhető az SZTE sajtószobájában, de a Bölcsészettudományi Kar Facebook-oldalára már hétfő éjjel kikerült – írta a Hvg.hu.

Az oldal tetején található képgalériánkban olyan felvételeket láthatnak olvasóink, amelyek a tegnapi, budapesti, a CEU melletti Élőlánc-tiltakozás után készültek, amikor a tüntetők átvonultak a Parlament épülete előtti Kossuth térre.

Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese még a keddi szavazás előtt volt a Hír Tv adásának stúdióvendége. Az akkor készült beszélgetést is teljes egészében meghallgathatják:

A tiltakozók egy petícióban szólították meg Áder János magyar köztársasági elnököt, és arra kérik, hogy ne írja alá a kedden elfogadott CEU-törvényt.

A petíció szövegét teljes terjedelmében közöljük:

 

Tisztelt Áder János köztársasági elnök úr!

A fideszes többségű országgyűlés újabb határt lépett át a putyini állam felé vezető dicstelen úton, amikor a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítését jelentő módosításokat szavazott meg a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvényhez.

Elfogadhatatlan és kifejezetten káros ez a magyar felsőoktatást támadó, a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítás. Az pedig különösképp felháborító, hogy gyorsított eljárásban, érdemi vita nélkül döntött erről a demokráciákban vállalhatatlan törvénymódosításról a fideszes többségű országgyűlés.

Magyarország Alaptörvénye biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá – a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében – a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát. A CEU-t ért támadás ezen rendelkezéssel megy szembe, így a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló T/14686. irományszámú törvényjavaslat ellentétes az Alaptörvény szellemiségével és szembemegy minden európai demokratikus értékkel is.

Magam és jelen petíció aláírói kérjük, hogy Köztársasági Elnök Úr a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCI2V. törvény módosításáról szóló T/14686. irományszámú törvényjavaslatot ne írja alá, és ne rendelje el annak kihirdetését, hanem Magyarország Alaptörvénye 6. cikkében foglalt jogkörei alapján a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek.

 

Tisztelettel,

Berkecz Balázs

és jelen petíció aláírói

 

A petíció itt érhető el az interneten:

Áder ne írja alá a Lex CEU-t! / We ask Mr Áder not to sign the Lex CEU!

Tisztelt Áder János köztársasági elnök úr! A fideszes többségű országgyűlés újabb határt lépett át a putyini állam felé vezető dicstelen úton, amikor a Közép-európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítését jelentő módosításokat szavazott meg a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvényhez. Elfogadhatatlan és kifejezetten káros ez a magyar felsőoktatást támadó, a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítás.

A Momentum Mozgalom is kiállt a tiltakozó diákok mellett, a szervezet videóját pedig itt tekinthetik meg: