„Kívülről nézve, azt lehetne mondani, hogy Aleksandar Vučić sima győzelmet aratott. Hogy ez nem így van, azt ő is tudja, mert elég savanyúra sikeredett a győzelmi mosolya” – írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége. A párt úgy fogalmaz, hogy Szerbia többpárti történetében egy elnökválasztáson sem volt még ilyen alacsony a részvételi arány, mint most, mindössze ötvennégy százalékos.

 

Ha ehhez hozzátesszük azt a nyilvánvaló tényt, hogy Aleksandar Vučić mellett ott volt a teljes hatalmi koalíció (SNS, SPS-Dačić, SDP-Rasim Ljajić, JS-Palma, PUPS-Krkobabić, PS-Vulin, SPO-Drašković, PSS-Karić, kisebbségi kormánypárt), valamint a médiaelőnyt, megfélemlítéseket, nyomásgyakorlást, szavazatvásárlást és egyebeket, akkor érthető az aggodalma – fogalmazott a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének nevében kiadott közlemény szerzője. A párt szerint, annak ellenére, hogy Aleksandar Vučićnak sikerült megszereznie a szavazatok ötven plusz egy százalékát, vagyis már az első fordulóban megnyerni az elnökválasztást, ez mégis elmarad attól az eredménytől, amit a kormányfő mögé felsorakozó koalíciónak hoznia kellett volna. Hangsúlyozzák azt is, hogy alig egy évvel ezelőtt a parlamenti választásokon a haladók, a szocialisták és kisebbségi kormánypárti hatalmi koalíció a szavazók hatvan százalékát maga mellé tudta állítani. „Ezt most nem tudta megismételni, valamint a nyakára kapott három erős ellenzéki jelöltet (Saša Janković, Saša Radulović, Vuk Jeremić), akik jó eséllyel pályáznak” a haladók és Vučić leváltására – írta közleményében a VMDK.

„Már most látszik Vučić zavara, mert nem tud megfelelő jelöltet kinevezni miniszterelnöknek. Egyszerűen nincsen kádere, aki megfelelő módon működtetné a szerbiai kormányt. Szófogadókból akad jó néhány, de nincsen olyan, aki kordában tudná tartani a szerbiai kormány többi tagját, ami pedig potenciális veszélyforrás” – olvasható a közleményben. A párt ebből kiindulva arra számít, „hogy az ország további hanyatlásnak indul, és minél tovább lesznek hatalmon, annál inkább csökken a népszerűségük”, az ellenzék pedig fokozatosan erősödik. „Tehát a végjáték elkezdődött, csak ki kell várni a végét!” – tették hozzá.

A VMDK így értékeli a szerbiai elnökválasztási kampányban a magyar kormány által eljátszott szerepet: „Szíjjártó, de Orbán Viktor és a Prosperitati sem tudott segíteni a szabadkai párton.” Mint írják, magyar vonatkozásban ez a választás is megmutatta, hogy a VMSZ népszerűsége egyre zuhan. „Egyesek azt mondanák: csúnyán pofára estek! Pedig bevetettek mindent! Élő kampány Szíjjártóval, majd Orbán, Vučić, Pásztor fényképes szórólapokat osztogattak és plakátokat helyeztek ki a délvidéki magyar városkák főtereire, még a Prosperitati Alapítvány kapacitását is Vučić szolgálatába tették.”

A közlemény hangsúlyozza azt is, hogy a magyar tömbben, de a szórványban is, átlagban negyven és negyvenöt százalék között mozgott a szavazók aránya, ami jóval elmarad az országos átlagtól. „Ha csak azt néznénk, hogyan oszlanak meg a szavazatok ezen százalékokon belül, akkor azok arra a téves következtetésre vinnének bennünket, hogy a magyarok körében is fölényes győzelmet aratott Vučić. Azonban ha a mostani szavazatokat összevetjük azokkal a szavazatokkal, amit egy-egy magyar többségű településen külön-külön kaptak 2016-ban az önkormányzati, tartományi, parlamenti választásokon, Vučić mostani támogatói, elsősorban az SNS, SPS és a kisebbségi kormánypárt, akkor már egészen más képet kapunk!” Véleményüket alátámasztva részletezik azt is, hogy ebből az összehasonlításból már az derül ki, hogy húsz- és huszonötezer közöttire tehető azoknak a délvidéki magyaroknak a száma, akiket sikerült megszólítania a kisebbségi kormánypártnak, ami azt jelenti, hogy egy év alatt a támogatásuk a felére csökkent.