„Kristálytiszta minden, tizenkét százalékkal többet kaptam, mint az összes többi jelölt együttvéve”

 

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt vezetője kijelentette: választási győzelme „kristálytiszta” és megmutatja, hogy Szerbia polgárai milyen irányba szeretnének haladni. Hangsúlyozta azt is, hogy több mint kétmillió polgár szavazott rá, s hogy egyedül is tizenkét százalékkal több voksot kapott, mint az összes többi jelölt együtt.

„Rendkívül büszke vagyok, hogy hatalmas mennyiségű szavazatot kaptunk, olyan körülmények közepette, amelyek számunkra egy cseppet sem voltak kedvezőek. Számunkra ez egy nagyon fontos nap” – nyilatkozta Vučić a haladók székházában. Hozzátette: ugyan a koszovói szavazatok még nem érkeztek meg, de fölényes győzelemre számít.

„Nagyon fontos nap ez számunkra, mert fontos, hogy kiderült, milyen irányba indulna Szerbia. Kristálytiszta győzelem ez, amit senki sem magyarázhat másként” – mondta a regnáló kormányfő, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy a polgárok zöme a reformfolyamatok folytatása mellett áll.

„Ha ehhez a számhoz hozzáadjuk azokat is, akik nem egyértelműen ellenzik, kiderül, hogy Szerbia polgárainak hatalmas többsége a megkezdett folyamatok folytatása, a uniós csatlakozási folyamat folytatása, az Oroszországgal és Kínával való hagyományos barátság fenntartása mellett áll” – mondta Vučić.

A kormányfő leszögezte: örül, hogy már a választások első fordulójában nyerni tudott „nehéz és küzdelmes munkával, nem pedig populizmussal, demagógiával és sovinizmussal”.

„Ez azt jelenti, hogy az emberek megértették, mit teszünk, még ha tudjuk is, hogyan élnek és milyen gondokkal szembesülnek. Nagyon fontos, hogy a polgárok egyértelműen tudatták: előre akarnak haladni, gyorsabban, jobban, erősebben szeretnének haladni, s azt kívánják, hogy a gondok gyorsabban oldódjanak meg. Hinnünk kell, hogy jó eredményeket érhetünk el” – mondta Vučić, aki beszédében köszönetet mondott Tomislav Nikolić elnöknek is a támogatásáért.

„Köszönöm Nikolićnak, hogy támogatta Szerbia kormányát és azokat a nehéz lépéseket, amelyeket megtettünk. Tette ezt akkor is, amikor a politikai számítás nem azt mutatta, hogy ez neki hasznára válna, támogatott olyan helyzetekben is, amelyeket mások alig vártak volna, hogy megtámadjanak bennünket” – mondta a kormányfő, aki bejelentette, hogy az új szerb kormány vélhetően a következő két hónapban megalakul.

 

A választási eredményeket itt követheti nyomon folyamatosan:

Elnökválasztás: urnazárás után!

A jelöltek: 1. Saša Janković, a Szerbia félelem nélkül polgárok csoportjának jelöltje, 2. Vuk Jeremić, a Jobban kell polgárok csoportjának jelöltje, 3. Miroslav Parović, a Nemzeti Szabadelvű Mozgalom jelöltje, 4. Saša Radulović, az Elég volt mozgalom jelöltje, 5. Luka Maksimović, a Ljubiša Preletačević Beli – Csak bátran polgári csoport jelöltje, 6.