A magyarkanizsai Muhi Kristóf két évvel ezelőtt fejezte be tanulmányait a helyi Beszédes József középiskolában a gépésztechnikus-számítógépes szerkesztő szakon, s a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar mérnökinformatikus szakára iratkozott. 

A mérnök-informatikus a vakok és gyengénlátók részére készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobilapplikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével. A szakembereket meggyőzte arról, hogy az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak emberek számára akadálymentesíteni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is – írja a hvg.hu.

A jelenleg tesztfázisban működő applikációval megnyerte a 2017-es SCI-ndikátor fődíját. Részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szervez Magyarország Állandó ENSZ Képviselete.

Muhi Kristóf: A Rubik-kocka akadálymentesítése – Ha nem látod is átélheted

Nagyon magyar. Nagyon népszerű. És csak majdnem mindenkié – erre a hiányra figyelt fel a Rubik-kocka kapcsán Muhi Kristóf, hiszen, bár a vakok és gyengén látók eddig is osztozhattak a kockakirakás örömében, a Kristóf által kifejlesztett alkalmazással a látássérültek is átélhetik a híres magyar találmány utánozhatatlan élményét úgy, hogy a a kirakás mögötti logikát is megérthetik. A képfeldolgozással működő mobilapplikáció a korábbi, hasonló modellekkel szemben nemcsak a kirakáshoz nyújt segítséget, hanem az oda vezető utat is elsajátíthatóvá teszi. Az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak emberek számára akadálymentesíteni és járható úttá tenni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is.