Az egyes szabadkai közvállalatokban dolgozók azt a parancsot kapták, hogy több tízezer dinárt gyűjtsenek össze a hatalmi koalíció elnökjelöltjének, a Szerb Haladó Párt elnökének, Aleksandar Vučićnak a kampányára.

A nevük elhallgatását kérő munkavállalók a Magločistač honlapnak elmondták, hogy egyes közvállalatokat arra köteleztek, hogy meghatározott összegű készpénzt gyűjtsenek össze, amiből Aleksandar Vučić kampányának költségeit fedezik majd. A munkások elmondták, hogy korábban már volt arra példa, hogy biztos szavazatokat kellett gyűjteniük a Szerb Haladó Pártnak, s emiatt egyszerre dühösek és félnek is.

A közvállalat dolgozói szerint az SZHP által kinevezett igazgatók parancsba kapták, hogy ily módon vegyenek részt a kampányban és hogy ezzel bizonyítsák lojalitásukat a párt irányába.

A szerbiai elnökválasztáson, amelyet április 2-án rendeznek meg, tizenegy jelölt indul. Valamennyien 29 millió dinárt kaptak az állami költségvetésből. Aleksandar Vučić március 30-án a nyolc szerb nyelven megjelenő napilap közül hatnak a címoldalát vásárolta meg, korábban pedig több mint száz buszt bérelve utaztatta híveit a kampányrendezvényekre.

Ehhez kapcsolódó írásaink:

Mennyi az annyi?

Miután kiírták az elnökválasztást, a Szerb Haladó Párt meghirdette, 26-30 választási nagygyűlést fognak tartani, ezek közül egyet Koszovón. Egy héttel a kampánycsend kezdete előtt azt is bejelentették, a jelenlegi kormányfő, elnökjelölt benyújtotta kérelmét az illetékeseknek, hogy szeretne Koszóvón is egy nagygyűlést tartani, mert számít arra, hogy az ottani szerbek is részt akarnak venni az április 2-i választáson.

és

Vajon ki vette meg a szerbiai napilapok kampánycsend előtti címoldalait?

Március 30-án éjfélkor kezdődik a kampánycsend, vagyis a nyomtatott napilapoknak ma (csütörtökön) volt az utolsó alkalmuk, hogy elvégezzék az agymosást még azon olvasók fejében, akiknél erre szükség van. A Magyar Szó ezt úgy oldotta meg, hogy a lap jogásza, Erdődi Edvina által készített, a Jó Reggelt Vajdaság trollportálon megjelentetett interjút közölte le egy teljes oldalon, vendégszövegként feltüntetve.

Forrás és borítókép: Magločistač