Az Önrendelkezés radikális albán szervezet tagjai lezárták azokat az utakat, amelyek Közép-Szerbiából vezetnek Koszovó északi részére.

Az ok a Szerb Haladó Párt 13 órára bejelentett kampányrendezvénye, amelyen Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója és az SZHP alelnökei, Nikola Selaković és Bratislav Gašić vettek volna részt.

A Leposavićba tervezett rendezvényre 3000 embert vitt volna az SZHP.

Az Európai Unió is figyelemmel kíséri az eseményeket. Maja Kocijančič szóvivő közleményben reagált a történtekre, mondván felszólítja a koszovói illetékeseket, hogy biztosítsák azok számára a részvételt, akik meg szeretnének jelenni Észak-Koszovóban a kampányrendvényen.

Hírügynökségi jelentések szerint az Önrendelkezés tagjai mellett a nap folyamán a koszovói rendőrség tagjai sem engedték be Koszovóba a szerb buszokat.

Aleksandar Vučić miniszterelnök, az SZHP elnökjelöltje lemondta leposavići látogatását.

Azt, hogy Vulinnal vagy Stefanovićtyal vagy valaki harmadikkal megyek-e, nem ők fogják megmondani. Azt a filmet nem nézitek – mondta, hozzátéve, azért állt el a látogatástól, hogy ne tegye ki kellemetlenségeknek a koszovói szerbeket.

(Fotó: Tanjug/Nebojša Radošević)