A kötöttpályás járművek gyártásával foglalkozó Smederevska Palanka-i Goša cég munkásai általános sztrájkba léptek, mivel a munkaadó nem teljesíti kötelezettségeit irányukba.

A cég, amely a szlovák ŽOS tulajdonában van, évek óta anyagi gondokkal küzd. Jelenleg 375 embert foglalkoztat, akiknek egyénenként mintegy 30 fizetéssel tartozik, s a munkásoknak három éve nem hitelesítették a betegkönyvüket.

Milan Vujčić, a sztrájkbizottság elnöke a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy a cégvezetés kirúgásokkal fenyegeti a munkásokat, amennyiben nem hagyják abba a munkabeszüntetést. Vujčićnak a vállalat mintegy 650 000 dinárral tartozik, pedig a fizetése 25 000 dinár alatt van.

A cég gazdasági igazgatója, Saša Lazić a szerb államot tette felelőssé a helyzet kialakulása miatt, mivel az általuk elvégzett munkáért az állam késve fizet, így a Gošában gazdasági blokád alakult ki. Lazić azt is állítja, hogy a tartozásaik tovább nőttek, mivel hiába újítottak fel nemrég 13 vasúti kocsit, a Szerbiai Vasutak közvállalat nem hitelesítette az erről szóló számlákat.

A Goša cég a múlt héten került a szerbiai közvélemény középpontjába, amikor a vállalat munkása, D. M. (57) a munkahelyén öngyilkosságot követett el, mivel a Smedrevska Palanka-i székhelyű vállalat legkevesebb 15 havi fizetéssel tartozott neki.