Az újvidéki postákon szerdán 11 óra 59 perctől egyórás, figyelmeztető munkabeszüntetést tartanak a dolgozók, mivel nem teljesültek a követeléseik.

Az egyórás figyelmeztető sztrájkra azért kerül sor, mert a Szerb Kormány és a Posta vezetősége nem foglalkozik a munkavállalók kéréseivel. A munkabeszüntetéssel együtt a munkavállalók még egyszer követelni fogják az igazgató, Mira Petrovićnak, a Szerbiai Nyugdíjasok Párt (PUPS) tagjának a leváltását, aki tavaly szeptemberben Milan Krkobabićot követte a vállalat vezetői posztján.

A postai munkások rengeteg problémára mutattak rá, köztük arra is, hogy a 3,5 milliárd profit azért valósulhatott meg, mert a cégvezetés rajtuk és az ő munkaeszközeiken spórol.

Slavko Novakov, a Postai Szakszervezet elnöke a 021-es rádiónak azt nyilatkozta, hogy ellentétben a többi közvállalat dolgozóival, a posta munkavállalóinak a fizetését nem növelték meg.

„A postai dolgozók bérét, ugyanúgy, ahogy a többi közvállalatban munkavállalók fizetését, tíz százalékkal csökkentették. Azonban, míg a többi helyen a fizetéseket öt százalékkal növelték, a mi esetünkben a bérünk egy dinárral sem lett nagyobb. És mindezek után kimutatják, hogy 3,5 milliárd dinár bevételt valósítottunk meg. A munkások már saját maguk fizetik a munkavégzéshez szükséges alapvető irodai fogyóeszközöket. A hivatali autóink 17 évesek, sok közülük jelenleg is a szervizben várakozik” – mondta Novakov, aki hozzátette, a fizetéseik folyamatosan csökkennek, a helyzet napról napra rosszabb, és nincs semmi jele annak, hogy egyszer vége lesz ennek a lejtmenetnek. „A megélhetésünk vált kérdésessé, a fizetésünk pedig a szerbiai és a vajdasági átlag alatt van” – nyilatkozta Novakov.

A PTT Szerbia szakszervezet jelezte, hogy az általános munkabeszüntetésre az elnökválasztás után kerül sor, mivel azt szeretnék bizonyítani, hogy nem politikai motiváció áll a kezdeményezés mögött, hanem „éhesek és mérgesek a munkásokkal szembeni dölyfös és embertelen viselkedés miatt”. A munkahelyi besorolásban megtalálható állásokat olyanok töltik be, akiket ideiglenes és időnkénti szerződéssel alkalmaz a vállalat. Ez azt eredményezi, hogy ezek a munkások naponta tíz órát dolgoznak havi 17 ezer dinárért. Hallgatnak és kétszer annyit dolgoznak az előírt helyett, mivel megígérték nekik, hogy felveszik őket meghatározatlan időre. Ez nem igaz, becsapták őket”.