Szlovákia parlamentje napirendjére tűzi a Szerb Haladó párt politikai nyomásgyakorlását az Antalfalva (Kovačica) község területén élő szlovák kisebbségre – jelentette be Dušan Čaplovič a szlovák SMER kormánypárt alelnöke. A Južnobanatske vesti nevű hírportál tudósítása szerint a Szerb Haladó Párt politikai nyomásgyakorlásáról van szó, akik a szlovákokat szeretnék rábírni, hogy tagosodjanak be hozzájuk.

Čaplovič a közösségi oldalakon adott hangot aggodalmának a vajdasági szlovákok helyzete kapcsán az antalfalvi község területén és közölte, a parlament napirendjére tűzi Miroslav Lajčak külügyminiszter indítványát, hogy a problémát Ivica Dačić szerb külügyi vezetővel rendezzék.

Az antalfalvi községben tapasztalható problémákról egyének, szervezetek és pártok is beszéltek, a média pedig többször is közölte, hogy a Szerb Haladó Párt helyi szervezete zsarolja az embereket. A Južnobanatske vesti oldalára egy felvétel is felkerült, amelyen a község haladó párti tisztségviselői a szlovák diplomatákat tolvajnak, a szlovák külügyminisztert pedig pedofilnak nevezik.

Čaplovič nem konkretizálta, mikor kerül a téma napirendre.