Három százalékot csökkent az elmúlt napokban Aleksandar Vučić támogatottsága, akit most a teljes szavazótestület 57 százaléka támogat, ami nem jelent első körös győzelmet, ugyanis az azoktól függ, akik valóban elmennek szavazni április 2-án. A Demostat ügynökség felmérése szerint a kormányfő jelenlegi támogatottsága elmarad a Szerb Haladó Párt által vezetett koalíció tavalyi választási eredményétől még annak ellenére is, hogy most például a szocialisták, a bosnyákok és a VMSZ is Vučić mellett korteskedik aktívan, Pásztor István több haladó rendezvényen is felszólalt, a párt aktivistái meg házról házra járnak kampányolni.

A tavalyi haladó szavazóbázisból Vučićnak hátat fordítottak szinte minden kategóriából néhányan, vagyis Nikolić kisszámú támogatója, azok az állami alkalmazottak, akiknek az elvárásai nem teljesültek legnagyobb számban pedig a szocialisták, akik nem fognak a pártvezetés parancsát követve Vučićra szavazni – mondta Đorđe Vukadinović a Nova srpska politička misao fő- és felelős szerkesztője.

Bojan Klačar a CeSID vagyis a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ végrehajtó igazgatója szerint a kisebbségek is jelentős tényezőt jelentenek Vučić népszerűsége tekintetében, ugyanis felméréseik szerint a bosnyákok, különösen pedig a VMSZ korábbi szavazói nem fogják teljes mértékben követni a pártvezetés instrukcióját.

Elmondta, Vučić számíthat saját szavazóira, a szocialisták, a bosnyákok és a VMSZ szavazóinak 30-40 százalékára, ami elegendő lehet alacsony választási részvétel esetén, ha viszont az meghaladja a 60 százalékot, akkor az más helyzetet eredményez.

Egyébként Ljubiša Preletačević rövid szárnyalása csökkenni látszik, a friss felmérések szerint a második helyen újra Saša Janković volt ombudsman áll.