Eddig is elég nyilvánvaló volt, a Szerb Haladó Párt hétfő esti közleménye után azonban teljesen világos, hogy a hatalmi koalíció, amelynek Aleksandar Vučić miniszterelnök a közös elnökjelöltje, legjobban Saša Jankovićtól tart. Az SZHP közleményében többek között az olvasható, hogy „a Saša Janković, hazug korábbi polgári jogvédő és a DOS-os jelölt legközelebbi munkatársai tovább folytatják erőszakos cselekedeteiket szerte Szerbiában… Hétfő este Kraljevóban a Saša Janković stábjához tartozó Helyi Front öt tagja megsemmisítette a Szerb Haladó Párt vagyonát és megrongálta azokat a hirdetőbálákat, amelyeket az SZHP bérel. Most már mindenki előtt világos, hogy Saša Janković közvetlenül a törvényellenes dolgok megbízója, és a hazugságok és fenyegetések után, elkezdte a fizikai erőszakot is alkalmazni Szerbia szerte. A Szerb Haladó Párt arra kéri az illetékes állami szerveket, hogy azonnal reagáljanak és állítsák elő a tetteseket, és, hogy tegyenek meg mindent a közrend és a közbiztonság megőrzése érdekében, és ne engedjék meg Saša Jankovićnak és stábjának a káosz és a nyugtalanság okozását”.

Ijesztő, ugye? Hasonló közlemények jelentek meg az 1990-es években is, csak akkor Slobodan Milošević pártja, a Szerb Szocialista Párt aláírása állt alul. Ők is ugyanígy szállították az embereket a kampányrendezvényre, mint most a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott haladók teszik. És miközben megbilincselnek egy embert, azért mert rádudált a Vučić-hívekre, akik perceken át a közlekedési szabályok megszegésével megbénították a forgalmat, addig az SZHP káosz azzal vádolja Saša Jankovićot, hogy erőszakos cselekedeteket folytatnak szerte az országban és a céljuk a káosz és nyugtalanság okozása.

Sokat elárul a mindössze húsz dinárba kerülő Informer napilapban olvasható tartalom is. A Vučićot támogató lap a legtöbb lejárató cikket Saša Jankovićról és az őt támogató Dušan Ivkovićról közölte, legtöbbször a címoldalon kezdte szapulni mindkettőjüket. Szombaton is megpróbálták lejáratni Jankovićot, azt írva, hogy senki nem állt szóba vele Topolyán. Részben igaz, mert Saša Janković aznap nem is volt az észak-bácskai városban…

Nagyon érdekes, hogy egy-két cikken kívül, az Informer egyáltalán nem foglalkozik Ljubiša Preletačević Belivel, aki egyes közvélemény-kutatások szerint már a második helyen áll. Érdemes megfigyelni, milyen szépen építették fel Beli hírnevét, hiszen azok után, hogy kiderült, nincs minden rendben az aláírásokkal, több ülést is tartott a Központi Választási Bizottság (RIK), amelyeken nem foglalkozott az ő ügyével. Emiatt rengeteg cikk jelent meg minden lapban, honlapon, Beli követőinek a tábora napi 8000-rel nőtt!

 

 

Ezzel természetesen sokak szimpátiáját kivívta, hiszen ott volt a hatalmat kifigurázó, hol fehér lovon, hol fehér limuzinon érkező egyszerű egyetemista, aki bevallotta, nem ért a hatalomgyakorláshoz, nem is tudja, hogy pontosan mi történt Srebrenicán… Aztán természetesen Beli aláírásait elfogadták, elkezdett szerepelni a televíziókban, rádiókban, népszerűsége töretlen, de a hatalmi koalíciót ez továbbra sem zavarja.
És ahelyett, hogy Beli lenne az új célpont, akit le kell járatni, a Vučić-párt és -média nem cserélt lemezt, tovább nyomja Saša Janković elleni közleményeket, lejárató cikkeket. A mai (március 21.) Informer címoldalán szalagcímben legfelül ismét Saša Janković a téma. Nem véletlenül ezen a helyen, hiszen az újságosbódékban ez a része a lapoknak mindig látható.

 

Három nappal ezelőtt, március 18-án pedig a központi helyet kapta Janković, akiről azt írja a bulvárlap, hogy Janković eltussolta a gyilkosságot.

 

Sehol egy Belit lejárató írás, sehol egy Šešelj ellenes, csak Vuk Jeremić és Saša Janković az Informer címoldalán. Ami nem baj, mert legalább így mindenki látja, ki(k) is valójában az igazi ellenfele(i) Aleksandar Vučićnak…