Elkerülhetetlen a politikai szerepvállalás, ami a következő parlamenti választásokon történő részvételt is jelenti – mondta el Dobrica Veselinović a Ne da(vi)mo Beograd elnevezésű mozgalom képviselője. Ez a kezdeményezés a Belgrád víziváros nevű projekt kapcsán jött létre, a Savamala negyed illegális lerombolása kapcsán szervezett tiltakozó megmozdulásaikon százezernyi belgrádi polgár jött össze. Mint a Danas napilapnak elmondta, a társadalomban uralkodó lehangoltság miatt szükséges minden progresszív erőt bevetni és politikai szerepet vállalni.

A szervezet már három éve harcol a Belgrád víziváros projektuma ellen, amelyről a napokban építészek is kritikusan fogalmaztak, erről itt olvashatnak bővebben:

Káoszt okozhat a Belgrád, víziváros

A szerb kormány és a belgrádi városvezetés közvetlenül felelős lesz mindazért a káoszért, ami a fővárosban alakulhat ki, amennyiben folytatják a Belgrád, víziváros projektum megvalósítását – figyelmeztet a Szerbiai Építészek Akadémiája. Az egyesület 40 tagot számlál, akik közül 17-en egyetemi tanárok, illetve sokan közülük az elmúlt 60 évben tervezőként és kivitelezőként vettek részt Szerbiában és a világban számos építkezésben.

Veselinović szerint, ami a belgrádi Hercegovina utcában történt rombolás körülményeit illeti, azok ismeretesek, tudni való, kik kezdeményezték és kik hajtották végre.

„De most feltettük a kérdést, meddig lehet egy szimulált társadalomban élni és úgy tenni, hogy minden rendben van, ha olyan a helyzet, hogy annak ellenére, hogy van egy rendszer, független intézmények és professzionális rendőrség és mégis a polgároknak kell drasztikus lépéseket tenniük saját méltóságuk megőrzése érdekében” – fogalmazott.

Annak lehetősége kapcsán, hogy Siniša Mali Belgrád polgármestere maradhat mandátuma végéig, az aktivista reményét fejezte ki, hogy Belgrád polgárai nyomásgyakorlásukkal rákényszerítik őt a lemondásra, az illetékes szervek pedig letartóztatják és elítélik az általa elkövetett számos bűncselekmény miatt.

„Ez pedig magával húzza a korrumpált rendszer egészét. Siniša Mali napjai meg vannak számlával, ezt ő is tudja és mi is” – mondta Veselinović.

A Ne da(vi)mo Beograd az április 2-i elnökválasztáson Saša Janković mögött sorakozott fel.