Napéjegyenlőség idején a Nap sugarai éppen merőlegesen esnek az Egyenlítőre. Ez évente kétszer fordul elő, márciusban és szeptemberben. Márciusban a Nap délről észak felé, szeptemberben pedig északról dél felé halad át az Egyenlítő felett. Illetve nem halad sehova, hanem a Föld keringése miatt látszik úgy. Az északi féltekén ez a tavaszi napéjegyenlőség, a déli féltekén pedig az őszi. Északon a csillagászati tavasz, délen a csillagászati ősz kezdete. Napéjegyenlőség alkalmával mindkét félgömbön egyenlő hosszú a nappal és az éjszaka.

A naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései miatt a napéjegyenlőség időpontja változik, március 19 és 21 közé esik. 2011-ben volt utoljára március 21-én a tavaszi napéjegyenlőség, onnantól március 20-ra került át, a század közepére majd március 19-ére esik, aztán legközelebb 2102 -ben lesz újra március 21-én, így Benedek addig késésben lesz. Merthogy nálunk Benedek napja hagyományosan a tavaszkezdet, ő hozza a meleget zsákjában március 21-én.

A tavasz kezdetének, a napéjegyenlőségnek minden kultúrában megvolt a saját ünnepe. Babilonban Akitu ünnepe volt, az év megkezdésének, a mennyek és a föld házasságának ünnepe. A Római Birodalomban Minerva többnapos ünnepét tartották. Egyiptomban Isis és Osiris mítosza kapcsolódott tavaszi napéjegyenlőség ünnepéhez. A germánoknál Ostara, a fák ünnepe volt, amikor a természet felébred téli álmából és a föld újra termékennyé válik. A görögök Perszephoné visszatérését ünnepelték az alvilágból, Hádész birodalmából. A keltáknál Imbolc, a megtisztulás ünnepe volt. Indiában Shitala istennőhöz kapcsolódik és ugyancsak évkezdő ünnep.

Ez a nap a Kelet pontja az év körén, kettéosztja a napból kiinduló évkört; a napfelkelte, az újjászületés, az új dolgok elkezdésének szimbóluma. Az asztrológiai kör kezdete. A Nap ezen a napon lép a Kos jegyébe, ezért az asztrológiában a kosszarv a jele a tavaszi napéjegyenlőségnek.

Ezen a napon egyensúly van a világban, épp annyi ideig van nappal, mint éjszaka, a fény és a sötétség erői is egyensúlyban vannak. Ettől a naptól elkezd erősödni a fény és majd három hónap múlva, a nyári napfordulón éri el a csúcspontját. Ezen napon átgondolhatjuk, mit akarunk teremteni, létrehozni, megalkotni a következő időszakban. Hasznos ötleteink nagyobb eséllyel fognak megvalósulni, mint máskor – ha már alkalom kell a bizakodáshoz, akkor ez lehet az.

Ideje nagytakarítást is rendezni, minden értelemben: nemcsak lakóhelyünket, környezetünket kell kitakarítani, megtisztítani, hanem magunkban is meg kell szabadulnunk a feleslegesen felgyűlt terhektől, az elmúlt hónapok negatív lerakódásaitól.