A vizsgált országok tekintetében a gazdagok és a szegények közti jövedelemkülönbség Szerbiában a legnagyobb – ez derült ki az Eurostat legfrissebb elemzéséből, amely a leggazdagabbak húsz százalékát és a legszegényebbek egyötöd részét hasonlította össze a 2015-ös évben. Az EU-s átlag 5,2-szeres.

A vizsgálat a személyek rendelkezésre álló pénzét vette alapul (adózás és egyéb járulékok kifizetése után), amelyből a polgárok vásárolhatnak, takarékoskodhatnak, s ez az adat pontosabb képet ad az életszínvonalról, mint a havi jövedelem.

Szerbiában ez a különbség kilencszeres, s a szerb rekordot követi a török, ahol ez a szám 8,7, míg az Európai Unió tagországai közül Románia áll „élen” 8,3-szoros különbséggel. A legkisebb különbségek a gazdagok és a szegények között Szlovákiában és Csehországban van (3,5-szörös), míg a különbség Finnországban, Szlovéniában, Svédországban, Hollandiában és Belgiumban is a négyszeres alatt van. Ausztria, Dánia, Málta, Németország, Magyarország, Lengyelország, Luxemburg, Franciaország és Írország esetében a különbség a 4-szeres és 5-szörös között mozog.

Szerbiában a 65 évnél idősebbek 1,1 százalékának magasabb a jövedelme, mint a fiataloknak, s hasonló a helyzet az EU hat országában: Görögországban, Franciaországban, Spanyolországban, Magyarországon és Romániában.

Ha a fizetések átlagát vesszük alapul, vagyis azt a számot, amelynél a lakosság 50 százaléka többet, a másik fele pedig kevesebbet keres, akkor Szerbia az Eurostat 2015-ös adatai szerint a lista legalja felé található mindössze 2591 eurós adattal (2014-ben ez 2444 euró volt). Az EU-s átlag 16 580 euró, a legmagasabb Luxemburgban (40 ezer euró felett), majd következik Dánia 28 ezerrel, Franciaország és Németország 20 000 euró körüli összeggel, míg a legkisebb Romániában (2410 euró).

Az Eurostat jelentésében kiemeli, a gazdasági egyenlőtlenségre vonatkozó adatok rávilágítanak arra, hogy a gazdasági javak elosztása és a szegénység mértéke és mélysége között direkt összefüggés mutatható ki.