Az újvidéki Dejan Mihailović állítása szerint a székvárosi rendőrség kirángatta az autójából, majd pedig megbilincselte, mindezt a 12 éves lánya előtt, csak azért, mert rádudált azokra az emberekre, akik Aleksandar Vučić kampányrendezvényére igyekezve folyamatosan akkor mentek át az úttesten, amikor a jelzőlámpa pirosat világított nekik. A Szerbiai Belügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy nem állították elő Mihailovićot.

„A rendőrségi közleményben egyetlen egy, az igazságnak megfelelő mondat van, az pedig úgy hangzik, nem állítottak elő, de kérdem én, az, ha valakit kirángatnak a kocsiból, bilincset tesznek a kezedre, fenyegetnek a kiskorú lányod előtt, micsoda, ha nem letartóztatás” – mondta Mihailović a Beta hírügynökségnek, s hozzátette: – A rendőrség közleménye, amelyben az áll, hogy a rendőrség nem tartóztatott le Aleksandar Vučić elnökjelölt kampányrendezvénye előtt, és, hogy arra kérik a tájékoztatási eszközöket, hogy ne jelentessenek meg olyan információkat, amelyeknek az igazságtartalma megkérdőjelezhető, volt az utolsó csepp a pohárban, s pont emiatt döntöttem úgy, hogy igenis nyilvánosan fogok beszámolni a történtekről.

Mihailović elmondása szerint szombaton nem sokkal 11 óra után a Modena utca és a Mihajlo Pupin sugárút útkereszteződésénél szeretett volna bekapcsolódni a forgalomba, azonban ez a gyalogosok miatt nem sikerült. Pár perccel később, amikor már feldühödött azon, hogy a gyalogosok a piros jelzés ellenére sétálnak át előtte az úton, elkezdett dudálni, s erre azonnal ott termett egy rendőr.

„Jobbra szerettem volna fordulni, hogy maradjak a sávomban, a rendőr viszont, aki gondolom azt hitte, hogy el akarom ütni az embereket, odarohant az autóhoz és mint egy bűnözőnek azt kiabálta: Mit csinálsz? Miért dudálsz? Én erre azt válaszoltam, hogy a gyalogosoknak dudáltam, mivel nem volt itt, hogy szabályozza a közlekedést. Utána még egy rendőr odajött, aki szintén ordított, s figyelmeztetett, hogy meg fog büntetni.”

Mihailović azt felelte, írja ki a büntetést, ha az szabálytalanság, hogy rádudált a gyalogosokra, akik a piroson mentek át, mire az egyik rendőr azt mondta, nyissa ki a csomagtartót, mivel biztos, hogy valami hiányzik a kötelező felszerelés közül. Az esetet végignézte Mihailović 12 éves kislánya, aki végig a sofőr melletti ülésen ült. Mihailović a Betának elmondta, a rendőrök nem mutatkoztak be, s mivel megkülönböztető mellény volt rajtuk, így a nevüket sem tudta leolvasni. Az esetet többen is látták, s néhányan odakiabáltak a rendőröknek, hogy engedjék el Mihailovićot, s nem sokkal később jött egy harmadik rendőr is, hogy lenyugtassa a kedélyeket.

„Senki nem foglalkozott azzal, hogy ott van egy gyerek, aki lelki sérülést szenved. Amikor hazamentünk, sírt és remegett. A saját városomban szidnak, letartóztatnak a semmiért és mindezt a gyerekem előtt, és közben még fenyegetnek is és én tehetetlen vagyok. Várom, hogy megkapjam a büntetésemet a dudálás miatt, ha ez valóban szabálysértés. De azt is elvárom, hogy a rendőrt is büntessék meg az alaptalan viselkedése, fenyegetése miatt” – mondta Mihailović.

Képek: Beta