Egyik pillanatról a másikra a közvélemény középpontjában találta magát Dušan Ivković, minden idők legeredményesebb jugoszláv és szerb szövetségi kapitánya, aki három Európa-bajnokságon ült a nemzeti együttes kispadján, s az általa irányított játékosok mindháromszor aranyérmesek lettek.

Azt, hogy egyre több cikk jelent meg róla, annak köszönhette, hogy nyilvánosan odaállt Saša Janković, korábbi polgári jogvédő mögé, vagyis teljes vállszélességgel támogatta és támogatja a lemondásban levő (a szerb parlament nem ült össze, hogy elfogadja a beadványát) ombudsmant, hogy Szerbia elnöke legyen. Ivković pár hónappal ezelőtt nem ismerte személyesen Jankovićot, csak a munkásságával és a megnyilatkozásaival volt tisztában, de ez éppen elég volt, hogy ő álljon annak a küldöttségnek az élén, amely átadta az elnökválasztáson való induláshoz szükséges legkevesebb 10 ezer hitelesített támogatói aláírást.

Ivković éveken át a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség Edzői Bizottságának az élén állt, a világon mindenhol elismerik a munkáját. A Vreme hetilapnak adott interjúban többek között azt mondta, hogy őt is meglepte a közéleti szerepvállalása.

„Éveken át építettem a hírnevemet, s ezen semmit nem szeretnék változtatni. Ahogy már mondtam, az, amit most teszek, nem magam, a saját érdekeim miatt teszem, hanem a Szerbiában élő polgárok érdeket tartom szem előtt” – mondta Ivković.

Az N1 televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, biztos abban, hogy Saša Janković megnyeri a szerbiai elnökválasztást. Sportzsargonnal élve, azonban nagyon úgy tűnik, hogy ez egy olyan mérkőzés lesz, amelyet idegenben kell megvívniuk, s a találkozón a hazai csapat nevezi ki a bírót a saját soraiból, ők határozzák meg a játékszabályokat, s semmilyen külső ellenőrzés nem lesz. Miért és hogyan gondolja, hogy Saša Janković lesz a győztes?

  • A sportban úgy van, ha valaki téged letapos és úgy érzed, igazságtalanság történt, akkor termelődik az adrenalin, jobban összpontosítasz. Én nem fogok arra fókuszálni, hogy háborúzzak az ország vezetésével, ez távol áll tőlem. Nagyon sok hatalmat láttam már az életem során, sok politikai rendszert, de biztos vagyok abban, hogy ez a jelenlegi a legrosszabb. Ma az történik, hogy aki politikával foglalkozik és része a hatalmi többségnek, az elvárja, hogy ő kapjon valamit. És most figyelje ezt a bolondságot, amit mondtak: azért támogatom Jankovićot, hogy legalizáljam a házamat. Na, ilyet egy idióta sem tudna leírni, de mégis megtették és meg is jelent. Ahogy mondtam is, amikor a legnehezebb, akkor azt nézem, hogy találjak valamilyen extra motivációt. Az, ami rólam megjelent az Informerben, sokkal durvább, mint az, hogy Nebojša Stefanović, a savamalai főfantom.

Hogyan támogatja Saša Jankovićot?

  • Elfogadtam, hogy a kampányának a része leszek. Az emberek hisznek nekem. Felhívnak és mondják, hogy itt vagyunk ötvenen és téged támogatunk. Mindig azt mondom nekik, nem engem kell, hanem Saša Jankovićot, aki ebben a pillanatban az egyetlen igazi jelölt az elnöki posztra. Ezzel tisztában van Aleksandar Vučić is…

Azt mondta, hogy a jelenlegi hatalom minden idők legrosszabb vezetősége. A 90-es években az akkori hatalom háborúzott, embereket ölt meg…

  • Soha ennyire nem voltak az emberek megfélemlítve és soha nem jártunk olyan rossz úton, mint most. A 90-es évek hatalma az egy rablóvezetés volt, amely semmitől sem riadt vissza, embereknek fizetett, hogy eltegyenek másokat láb alól… A mi jövőnk nem lesz fényes, ha nem állítjuk meg a hatalmat, mivel ez a vezetés ugyanaz, amely ideje alatt a 90-es években az említett dolgok történtek. Ez teljesen ugyanaz a hatalom. – nyilatkozta a Vremenek Ivković, aki kiemelte, Janković egyik nagy előnye, hogy egy pártnak sem a tagja: – Emiatt, ami a kampányt illeti, hátrányban van a többiekkel szemben, s ez most Dávid és Góliát párharcára emlékezteti az embert. A legviccesebb eset Lazarevacon történt, ahol amíg Saša szónokolt, odajött hozzám egy ember és megkérdezte: hol vannak a biztonsági emberek? Azt feleltem neki, hogy itt én felelek a biztonságért… Amíg mi két személygépkocsival utazzuk be az országot, nincs semmilyen biztonsági szolgálatunk, addig a barátom szólt, hogy Čačakon a Szerb Haladó Párt kampányrendezvényére több mint száz autóbusz szállította az embereket, akik jönnek és utaznak, de ők maguk is tudják, hogy ez nem a valóság.

Mint edző, mit mondana a játékosainak, kik ellen kell pályára lépniük és mi vár rájuk?

  • Először is két egyenlő jogokkal rendelkező csapatnak kell pályára lépnie, egyenlő feltételek között, de mi egy olyan helyzetben vagyunk, ahol ez nem igaz. Emiatt én nem tudom megmagyarázni a játékosaimnak ezt a helyzetet, azonban az én csapatom napról napra erősebb és erősebb lesz, az ő soraikban pedig egyre nagyobb lesz a bizonytalanság. Az mindenki számára világos, hogy ez a helyzet nem napról napra, hanem óráról órára a mi malmunkra hajtja a vizet.

Forrás: Vreme