„Egy felszólaló az imént azt mondta, végre van egy olyan elnökjelölt, akire harminc éve várunk” – konferálta fel Maglai Jenő a Magyar Mozgalom vezetőségi tagja Saša Jankovićot, aki szombaton, szabadkai kampánya keretében felszólalt a szervezet közgyűlésén is.

„Tegnap éjjel Vranjeban voltam, ma pedig Szabadkán. El se lehetne képzelni egy országon belül két ennyire különböző várost, kulturális, etnikai és történelmi szempontból is, ennek ellenére sokkal több dolog köt össze bennünket, mint ami elválaszt” – mondta a Népkör utolsó helyig megtelt nagytermében. „A problémák azonosak Szabadkán, Vranjéban, Belgrádban, Újvidéken és máshol is. Ez pedig a rosszul működő állam, ahol egy kis csoport a polgárokat a saját kiszolgálóival alacsonyította le. Ennek kell véget vetnünk” – tette hozzá.

Saša Janković szerint összeköt bennünket a vágy is, hogy rendezett társadalomban éljünk. A jelölt köszönetet mondott a Magyar Mozgalomnak és a vajdasági magyarságnak az őszinte támogatásért.

„Én szerb vagyok, de ez a nemzetiségem és nem a foglalkozásom. Semmivel sem inkább az enyém ez az ország mint az Önöké. Őszintén gondolom és őszintén tettem az elmúlt tíz évben jogvédőként azért, hogy Szerbia és az itt élő kisebbségek is erősebbek legyenek. Bízom benne, hogy lehetőségünk lesz rá, hogy együtt építsünk egy gazdagabb, boldogabb Szerbiát” – mondta, hozzátéve, nem a győzelemig tart ez a közös munka, hanem azt követően is.

A közgyűlés után a jelenlévők együtt vonultak végig a városon a Szabadság térig, ahol a Népszínház oszlopai előtt felállított színpadon került sor Saša Janković választási gyűlésére, amelyen a rossz idő, a szórványos esőzés ellenére is több százan megjelentek.

„Szabadkaiak, bácskaiak, Isten hozott mindenkit. A kezemben az egyes szám, tudjuk, mit kell karikázni április 2-án. Nehogy a 9-est mert az a gyógyszernél is fordítva hat” – mondta a rendezvény kezdetén Németh János, nyugalmazott újságíró, aki egy másik színpadon konferálta végig a 2000. októberi megmozdulásokat is. Hozzátette, egykori és mai szabadkaiak, bátor emberek szólalnak fel a Szabadság téren.

A műsort az Ethnokor, vagyis Bakos Árpád, Miroslav Jovančić és Kucsera Géza zenéje tette színesebbé. Saša Janković mellett felszólalt a szabadkai gyökerekkel rendelkező Kornelije Kovač, az Indexi és a Korni Grupa egykori tagja, Srbijanka Turajlić egyetemi professzor és Mirko Grlica szabadkai történész és Kalmár Zsuzsa színművész.

„Szabadkai lány vagyok, itt nőttem fel, szabadkai párt választottam, néhány évet éltünk Magyarországon, de valahányszor megláttuk a városháza tornyát, megdobbant a szívünk és biztos volt, hogy itt alapítunk családot“ – mondta Kalmár Zsuzsa. Hozzátette, művészként ő is sokáig begubózott, de eljött az idő, amikor a külvilág kopogott be hozzá, és ki kellett állniuk magukért, nekik, a Népszínház magyar társulatában.

„Van, aki úgy tud tenni, hogy kiáll és beszél, van aki úgy, hogy elmegy és szavaz a változásra. Kérem tegyék ezt meg április 2-án“ – mondta. „Kosztolányi, Csáth, Ivan Sarić, Danilo Kiš városában fontos a múltra alapozni. Mi, a Mozgalom a polgári Szabadkáért frakciója, akik ott ülünk a képviselő-testületben, Szabadka vagyunk kicsiben. Nézem a vitrázsokat, alattuk a neveket és szégyellem magam, amiért a Szerb Haladó Párt irányítja ezt a várost” – tette hozzá.

„Milyen országot szeretnénk? Ahol mindenkinek megbecsült és megfizetett munkája van, ahol a pártok nem uszítják egymás ellen az embereket, ahol nem kell külföldre menni orvosi ellátásért, ahol nem kell egy pártba belépni, hogy a társulat próbatermet kapjon és ahol nem pártkatonák kapnak munkát, akiknek képesítésük sincs” – sorolta Kalmár Zsuzsa.

A rendezvényt az Ethnokor fellépése zárta.