Zorana Mihajlović, a Szerb Kormány alelnöke és a  nemek közötti egyenjogúsággal foglalkozó koordinációs testület elnöke pénteken kijelentette, hogy lesújtóak azok az adatok, amelyek szerint az európai országokat nézve Szerbia a második helyen áll a mell- és méhnyakrákban elhunyt nők számát tekintve. Mihajlović az Adria Media Group és a Story magazin által szervezett Zdravlje žena Srbija – preventivna medicina (A szerbiai nők egészsége – megelőzési orvostudomány) konferencia megnyitóján kiemelte, hogy különösen lesújtóak a kiskorú terhességről szóló adatok, amelyeknek a száma folyamatosan növekszik. Szerbiában a hivatalos adatok szerint évente 1600 kiskorú marad állapotos, míg nem hivatalos adatok szerint az országban 16 ezerre tehető a kiskorú terhességek száma.

„Az egészségügynek, a tanügynek és a szülőknek össze kell fogniuk, hogy már kiskoruktól kezdve felvilágosítsuk őket. A fiúkra és a lányokra is gondolok, mivel az esetek 90 százalékában nem tervezett terhességről van szó, amelyek kihatnak a lányok és az országunk fejlődésére is, mivel kevesebb az aktív munkaerő” – mondta Mihajlović, aki kiemelte a megelőzés szerepét.

Meho Mahmutović, egészségügyi államtitkár kihangsúlyozta, hogy Szerbiában már néhány éve szervezetten végeznek méhnyak- és a mellrák szűréseket. Az országban évente 1200 nő betegszik meg méhnyakrákban, valamivel több, mint 400-an nem élik túl a betegséget. A mellrák esetében még ijesztőbbek az adatok: a 4000 megbetegedett személyből 1600-an nem élik túl.