Az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) tanácsa pénteken elrendelte a tájékoztatási eszközöknek, hogy 24 órán belül töröljék a programjukból Aleksandar Vučić, jelenlegi miniszterelnök elnökválasztási kampányvideóját, amelynek végén a Vučić, te buzi skandálás hallható.

A REM honlapján az olvasható, a kampányvideó megsérti a Hirdetésekről szóló törvényt, amely szerint a hirdetés üzenete nem tartalmazhat olyan kijelentéseket vagy vizuális elemeket, amelyet sértőnek lehet tekinteni.

A testület szerint a miniszterelnök elnökválasztási kampányvideóját attól függetlenül tiltották be, hogy ebben az esetben a skandálás középpontjában egy személy szerepel.

A REM közölte, hogy a kampányvideó végén hatszor hangzik el, a Vučić, te buzi kijelentés, s a törvénysértésre néhány, az LGBT populáció jogainak a védelmével foglalkozó civil szervezet hívta fel a figyelmet.

SZHP: Botrányos döntés, de tiszteletben tartjuk

A Szerb Haladó Párt (SZHP) botrányosnak nevezte a REM döntését, amely megtiltja Aleksandar Vučić elnökválasztási kampányvideójának a közlését, de a párt közleményben tudatja a nyilvánossággal, hogy tiszteletben tartja a határozatot.

„Véleményünk szerint a döntés botrányos, és azt mutatja, hogy a REM tagjai továbbra is mindenáron a korábbi demokratikus ellenzéket, a DOS-t támogatják. Ugyanúgy, ahogy ma, öt évvel ezelőtt, 2012-ben is betiltották az SZHP videóját. Nyilvánvaló, hogy a REM tagjai úgy döntöttek, az SZHP valamennyi kampányvideóját be kell tiltani.” – olvasható a közleményben.