A Koridori Srbije közvállalatnak határozatot kell hoznia arról, hogy a görög Aktor cég folytathatja-e a Koridor 10-es autópálya építését – nyilatkozta az Insajdernek Zorana Mihajlović, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, aki azt is hozzátette, a Koridori Srbija vállalatot már nem Dmitar Đurović vezeti, mivel neki lejárt a megbízatása.

Minden csoda három napig tart – Szerbiában a botrányokkal is hasonló a helyzet, amit a Koridor 10-es esete is bizonyítja. Talán páran emlékeznek is, hogy a minisztérium munkacsoportja a Koridor 10-es autópálya építésével kapcsolatban közzétett jelentésében az állt, hogy a Koridori Srbija minden logikának ellentmondva, a kivitelező Aktor cégnek az előzetesen szerződésben foglalt összegen kívül még 10 millió eurót jóváhagyott. A jelentéstevők megállapították, hogy ez nem éppen szokványos, s ehelyett a Koridor Srbija miért nem bontotta fel a szerződést az Aktorral és követelt kártérítést a kötbér alapján.

Ahogy azt Szerbiában megszokhattuk, felelős a plusz tízmillió euró kifizetéséért továbbra sincs, de azt sem tudni, hogy az állam továbbra is folytatja az együttműködést az Aktorral. Ez a kérdés azért fontos, mert az autópálya négy szakaszát jelenleg az Aktor építi, s ettől függ, hogy a legújabb határidőig, ami most az év vége, befejeződik-e a Koridor 10-es autópálya.

Zorana Mihajlović szerint ebben a kérdésben nem a minisztérium az illetékes, mivel nem neki kell meghoznia a döntést, hanem a Koridori Srbija közvállalatnak, ugyanis ők kötötték meg a szerződést az Aktorral. A miniszter azonban azt is hozzátette, nem fognak némán, ölbe tett kézzel ülni, mivel pont az említett szakaszoktól függ az immár harminc éve épülő Koridor 10 befejezése. Arra a kérdésre, hogy az Aktor mire költötte el az állam pénzét, ha nem csinálta meg a szerződésben foglaltakat, Mihajlović azt felelte, ezt majd ezután fogják megnézni, s nem az ő hatásköre, hogy kommentálja azt, hogy „ki a hibás, vagy ki mit csinált”.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kérte Dmitar Đurović leváltását a Koridori Srbija éléről, Mihajlović azt felelte, hogy Đurovićnak lejárt a megbízatása, így ő már nem vezeti a céget. Amíg nem választanak új vezetőt, addig a korábbi igazgató segédje, Milovan Bekrić látja el az igazgatói feladatokat. Ez azért érdekes, mert Đurović mandátuma tavaly októberben járt le és ő egészen januárig irányította a közvállalatot, s amikor az Insajder újságírói interjút szerettek volna készíteni vele, akkor derült ki, hogy már nem ő az illetékes.