A világ egyik legnagyobb HR-tanácsadó cége, a Mercer minden évben nyilvánosságra hozza életminőség-indexét, amelynek részeként azt is listázzák, mely városokban a legbiztonságosabb élni. A személyes biztonságot vizsgáló listán szerepet játszik a városok kapcsolata más országokkal, a belső stabilitás, a bűnözés mértéke és a bűnüldözés. Olyan szempontokat is figyelembe vesznek, mint a város közlekedése, az oktatási, kulturális és egészségügyi szolgáltatásai, közbiztonsága és környezetvédelmi helyzete – emlékeztet az Euronews.

Az idei listán összesen 231 város szerepel, az élen továbbra is Bécs van, akárcsak tavaly. Az első tízben ott van például Zürich, Auckland, München, Vancouver és Frankfurt is. Budapest a 78. helyet foglalja el (egy évvel ezelőtt a 77. volt), Belgrád pedig a 138. pozíción található. A Szerbiával szomszédos országok közül Zágráb maradt a 98. helyen, Szarajevó pedig szintén megőrizte előző évi helyezését, így továbbra is a 171. pozíciót foglalja el. A közép-kelet európai országok közül Prágát jegyzik a legelőkelőbb helyen (69. hely), s Budapestet a cseh fővároson kívül még csak Ljubljana előzi meg (76.).

Az első harmincban szerepel még egyebek mellett Berlin, Bern, Stockholm, Luxembourg, Nürnberg, Szingapúr, Brüsszel és San Francisco.

Idén egyebek mellett Brazzaville, Damaszkusz, Port au Prince szerepelnek a sereghajtók között, a lista legvégén pedig az iraki főváros, Bagdad áll.

A Mercer a rangsorral multinacionális cégeket szeretne segíteni, hogy megfelelő képet kapjanak arról, milyen kompenzáció szükséges a kiküldetésben dolgozó munkatársaiknak.