A szerb kormány és a belgrádi városvezetés közvetlenül felelős lesz mindazért a káoszért, ami a fővárosban alakulhat ki, amennyiben folytatják a Belgrád, víziváros projektum megvalósítását – figyelmeztet a Szerbiai Építészek Akadémiája. Az egyesület 40 tagot számlál, akik közül 17-en egyetemi tanárok, illetve sokan közülük az elmúlt 60 évben tervezőként és kivitelezőként vettek részt Szerbiában és a világban számos építkezésben. Most arra szólították fel a kormányt és a várost, hogy azonnal állítsák le a projektum megvalósítását.

A Belgrád víziváros egy teljesen elhibázott projektum és semmiféle utólagos korrekció nem javíthat a terveken és nem teheti lehetővé, hogy az olyan műszaki feltételeknek feleljen meg, amelyek előfeltételei annak, hogy a területre bárki is beköltözhessen” – áll közleményükben. Emlékeztetnek, Szerbiában 4500 építész és urbanisztikai szakember van, ebből csak Belgrádban 2500, ezért megalázó, hogy egy olyan makett lett a területrendezési tervek alapja, amelyről azt sem tudni, ki és hol készítette.

A projektum kidolgozása és megvalósítása során törvénysértések sorozatát követték el, mindezt egy állítólag nyereséges gazdasági elképzelés érdekében, egy magánberuházóval együttműködve” – írják.

Az egyesület szerint 2014 folyamán kijátszották a „demokrácia összes játékszabályát”, egy olyan cél érdekében amelyet egyetlen ember népszerűsített, az állami és fővárosi végrehajtó szervek pedig minden szakembert és belgrádi képviselőt rákényszerítettek az építészeti főterv félelmetesen veszélyes módosításaira. Mint írják, a módosított terv gyakorlatilag legalizálja a világ legnagyobb illegális építkezését és figyelmen kívül hagyták a nagyszámú beérkezett megjegyzést is, amelyek rámutattak, hogy a megvalósítás a kiszemelt területen fenntarthatatlan. Hozzáteszik, az sem világos, hogy ki és milyen indokkal engedte át a külföldi partnereknek, hogy azok hozzák meg a legfontosabb döntéseket, amelyeket Szerbia szolgamódon végrehajt.

A kivitelezés során megsértették az alkotmány 89. szakaszát, amely az állam kulturális örökségéről és alapvető érdekeiről szól, emellett számos szerbiai törvényt, nemzetközi megállapodások, határozatok, irányelvek egész sorát, amelyeket az ország aláírt és ratifikált.

A Belgrádi Építészeti Intézet szakembereit arra kényszerítették, hogy egy makett alapján mindössze két hónap alatt készítsenek el egy szakmailag elfogadhatatlan, összecsapott tervet, ami a szakma minden szabványát és etikai normáit megsérti.

Az egyesület a következő kérdéseket teszi fel közleményében:

Szüksége lesz-e valaha is Belgrádnak olyan hatalmas alapterületű lakóépületekre, ennyi emelettel azon a lokáción?

Tudjuk-e hogyan oldják meg a közlekedést, ha a mérnöki számítások alapján csak a Savska utcát mindkét forgalmi irányban hatsávosra kellene bővíteni?

Tudjuk-e, hogyan biztosítanak napi 25 millió köbméter vizet és 100 MW újonnan installált elektromos energiát?

Hogyan építenek ki 40 ezer parkolóhelyet a szélsőségesen magas talajvizű területen?

Hogyan szállítanak el hárommillió köbméternyi kiásott földet?

Az akadémia ezt a kiáltványt egyhangúan fogadta el. Az egyesület elnöke Mihajlo Mitrović, végrehajtó titkára Miloš Raonić, az igazgató bizottság tagjai pedig: Slobodan Mašić, Ljubinko Pusić, Anka Stojaković és Branislav Jovin.