A Szerb Haladó Párt három tagja által tett magánvádi feljelentés miatt a fehértemplomi (Bela Crkva) Stefan Cvetković újságírót első fokon két év és három hónap börtönbüntetésre ítélte a verseci alapfokú bíróság. Cvetkovićnak ezen kívül még 2,15 millió dinár pénzbüntetést is kell fizetnie – írja a Beta hírügynökség. Mindhárom esetben a bírósági döntést Cveta Kajević Grubišić bíró hozta meg. Az újságíró elleni bűnvádi feljelentést Branko Malović, az SZHP Dél-Bánát régióval megbízott koordinátora, Predrag Belić, Alibunar község polgármestere, valamint Predrag Belić, az SZHP tisztségviselője tette meg becsületsértésért és jogtalan portré, felvétel és okmány közlése miatt.

„Tény, hogy a magánvádi bűnvádi feljelentést korábban megszervezett csoport tagjai tették meg, akik a hatalmi párt egy csoportját alkotják. A hihetetlen gyorsasággal meghozott elsőfokú döntést egy olyan bíróra bízták, aki korábban már bizonyította, hogy a pártparancs szófogadó végrehajtója. Egyértelmű, hogy az egyetlen motiváció a szabad tájékoztatás megakadályozása volt, s az ilyen leszámolások esetében azok, akiket zavar a közvélemény, nem válogatnak az eszközökben” – mondta Cvetković, aki hozzátette, az ő esete is bizonyítja, hogy Szerbia polgárai egy olyan rendszerben élnek, amely minden demokratikus társadalom alapját tönkreteszi, s a hatalmát a fenyegetésekre, a nyomásgyakorlásra, az intézményekkel való visszaélésre és a félelem terjesztésére használja.

Az ítélet kihirdetése után a Szerbiai Független Újságírók Egyesülete (NUNS) és a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete (NDNV) is úgy ítélte meg, hogy a verseci alapfokú bíróság döntése botrányos, s valamennyit magasabb szinten meg kell semmisíteni. A NUNS és az NDNV ezenkívül azt is kérik az illetékesektől, állapítsák meg, hogy az ítéleteket meghozó bíró egyáltalán alkalmas-e a bírói feladat végzésére. A két újságíró egyesület az ítéletről értesíteni fogja a nemzetközi szervezeteket, és felkéri őket, hogy reagáljanak a döntésre, amely teljesen ellentétes az európai bíróságok által képviselt emberi jogokkal, s ugyanígy szembe megy a demokratikus társadalmakra jellemző sajtószabadsággal.