Maguk az alapítók sem emlékeznek pontosan, mikor ünnepelték először a π-t: 1987-ben vagy 1988-ban. A San Franciscó-i Exploratorium mindenesetre harmincadik évfordulóként hirdette meg a mai napi programot. Az Exploratorium egy tudományos központ és múzeum, Frank Oppenheimer alapította 1969-ben. A Manhattan terves Robert Oppenheimer testvére volt, ugyancsak fizikus.

Az Exploratorium munkatársa volt az a Larry Shaw – ő is fizikus – aki kitalálta, hogy március 14-én ünnepeljék meg a π-t. A 3,14 szám, a kör, a fizika és Einstein tiszteletére azóta is körbenjárnak az épület körcsarnokában és pitéket esznek ezen a napon. A pite angol nevének (pie) kiejtése megegyezik a π-ével, így lett belőle a pi(e) nap hivatalos süteménye. A pitékre rá kell írni a π lehetőleg minél több számjegyét. Az évek múlásával az ételek köre kibővült, és ma már mindent javasolnak, ami kerek alakú étel, például a pizzát, palacsintát és kekszet is.

Március 14, azaz 3.14. megegyezik a π első számjegyeivel, ráadásul éppen ez a nap Einstein születésnapja, így teljesen „racionális” volt ennek az irracionális számnak az ünnepét erre a napra helyezni. A számokból tovább fejtve pí-perc is van: 3,14159…, tehát ezen a napon 1:59 perckor.

A π nagyon régóta jelen van a matematikában, az ókori egyiptomi csillagászok is ismerték a jelentőségét, de Mezopotámiában és Kínában is számoltak vele. Használták az arabok és a perzsák is, sőt a Bibliában is megjelenik. A π jel a görög perimetrosz, kerület szó első betűjéből származik, és két wales-i matematikus, John Machin, majd William Jones jelölte vele először a híres irracionális számot, de csak a német Leonhard Euler 1736-os munkája nyomán terjedt el a tudósvilágban. A magyar származású Neumann János pedig az első volt, aki az első digitális számítógéppel, az ENIAC-kal számította ki 2037 számjegyig – ami akkor több, mint 70 órás számítógépidőt követelt.

Ma már sok millió számjegyig ismerjük a π jegyeit, sőt az emlékezetversenyeken akár 70 ezer(!) számjegyig is felmondják azt a versenyzők.

Amióta Larry Shaw, a “ Pí hercege” kitalálta ezt a napot, az egész világon elterjedt és különféle versenyekkel, játékokkal, rendezvényekkel ünneplik a matematika és fizika legismertebb számát.

A bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology), a világ egyik legjobb tudományegyeteme ezen a napon értesíti a jelentkezőket a felvételi eredményekről.

Albert Einstein közkedvelt washingtoni szobra az Egyesült Államok Tudományos Akadémiája előtt (Einstein 1922-ben lett levelező tag) Robert Berk műve, aki élőben mintázta meg a tudóst annak princetoni házában (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Albert Einstein közkedvelt washingtoni szobra az Egyesült Államok Tudományos Akadémiája előtt (Einstein 1922-ben lett levelező tag) Robert Berk műve, aki élőben mintázta meg a tudóst annak princetoni házában (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Princeton városa, ahol Einstein élt és dolgozott, több napos rendezvénysorozattal készül minden évben: piteevő versenyekkel, pizzasütéssel, Einsteinjelmez-versennyel ünneplik a leghíresebb lakójukat – és persze a végtelen π-t.