Két évvel ezelőtt zuhant le a Szerbiai Hadsereg helikoptere a surčini reptér közelében. Heten meghaltak. Az ügyészség 15 hónappal a baleset után megállapította, senki sem felelős a balesetért, nem lesz vizsgálat az ügyben.

Az ügyben egy döntés született, amit később felfüggesztettek: Ranko Živak és Predrag Bandić tábornokokat a Felsőbb Hadbíróság fegyelmi bírsággal sújtotta, évekre megvonva tőlük a szakmai előrehaladás lehetőségét. 2015. október 23-án hoztak ítéletet a tábornokok ügyében: katonai karrierjüket gyakorlatilag derékba törték ezzel. Fellebbeztek, és ugyanazon bíróság a következő évben felfüggesztette az ítéletet, újratárgyalást rendelt el. A tábornokok a másodfokú eljárás során számos eljárásbeli hiányosságra hívták fel a figyelmet, az is kiderült, egyes bizonyítékok eltűntek időközben, többek között azok a hanganyagok, amelyeken a legénység és a feletteseinek kommunikációja volt hallható.

Az akkori védelmi miniszter Bratislav Gašić – akit később leváltottak, de nem a helikopterbaleset miatt, hanem a B92 újságírónőjének tett szexista megjegyzése miatt – nem érezte magát felelősnek, de Zoran Lončar akkori és mostani egészségügyi miniszter sem.

Gašić szerint semmi kivetnivaló nem volt abban, hogy a raškai földomlásból menekített kisbabát nem közúton, egy közelebbi kórházba szállították, hanem helikopteren, Belgrádba. Ahol állítólag Zoran Lončarnak kellett volna személyesen fogadnia a helikoptert.

A katonai belső vizsgálatok során Ranko Živak azt nyilatkozta, hogy Predrag Bandić hívta fel a baleset előtt, aki azt mondta neki, Gašić miniszter kérte, hogy helikopterrel szállítsák a kisbabát.

– Megállapítottam, hogy már megint nem az előírásoknak megfelelően adnak ki parancsot, és jobb lenne ha a minisztérium kabinetjén keresztül kommunikálnának a parancsnoksággal, ha minden adatot megadnának, mert így csak kellemetlen helyzetbe hoznak bennünket – mondta Živak a belső ellenőrzés során készült jegyzőkönyv szerint.

Bandić szinte ugyanígy nyilatkozott. Azt mondta, kérte a minisztertől, hogy hivatalos formában utasítsák őket.

A balesetben a mentésre váró kisbaba, Omer Mehić őrnagy, Milovan Đukarić kapitány, Nebojša Drajić zászlós, Ivan Miladinović, a légierő mechanikus zászlósa, Dževad Ljajić orvos és Miroslav Veselinović altatóorvos vesztette életét.

Tomislav Nikolić államfő 2015 áprilisában a Miloš Obilić-bátorságérdemrend aranyfokozatával tüntette ki az életükkel fizető katonákat és orvosokat.