Ján Richter, Szlovákia munkaügyi és szociális minisztere az Aleksandar Vulinnal, a szerb kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszterével folytatott pozsonyi megbeszélés után hétfőn azt nyilatkozta, hogy a Szerbiából a Samsungba és más gyárakba érkező munkások többségét a munkaközvetítő cégek csapták be.

„A szerbiai polgárok szlovákiai munkavállaláshoz szükséges dokumentumait hamisították meg” – mondta Richter, aki példaként a Largo SK céget hozta fel, amely Magyarországon Largo Hungary Kft., Szerbiában pedig Largo Plus Serbia néven dolgozik.

„Az előzetes információk alapján a munkaközvetítő cég 680 ember szlovákiai munkavállalásával hozható kapcsolatba, s valamennyiük biztosításáról szóló okmányokat Magyarországon hamisították meg” – mondta a sajtótájékoztatón Richter.

Vulin szerint a szerbiai polgárok a külföldi munkavállalás előtt sokszor nem is tudják, hová mennek és hogy ott mi vár rájuk, s emiatt feketén dolgoznak, szociális biztosítás nélkül.

Richter kiemelte, hogy a Samsung cégnek, amely miatt kirobbant a botrány, ugyanis a vállalat galantai gyárában a munkásokat kihasználták, s a munkavállalók elszállásolása is méltatlan volt, azt ajánlották, hogy a Szerbiából érkezett emberekkel, akik jelenleg is a gyárban dolgoznak, kössenek normális munkaszerződést, kihagyva a munkaközvetítő cégeket. A szlovák miniszter szerint a szerb kollégájával folytatott megbeszélés során szóba került, hogy szükséges az együttműködési memorandumot bővíteni, oly módon, hogy az új részekből pontosan kiderül, hogyan zajlik a folyamat, a Szerbiából Szlovákiába érkező munkásokkal való kommunikáció és információ átadás. A miniszterek abban is megegyeztek, hogy egy információs csatornát hoznak létre azokról a szerbiai munkavállalókról, akiket érdekel a szlovákiai munka. Richter a munkaközvetítő cégekkel kapcsolatos problémákról a cseh és a magyar munkaügyi és szociális miniszterrel is egyeztetett.

A cseh kormány is hasonló gondokkal küzd, ugyanis az országban a több mint 2000 munkaközvetítő cég a Balkán-félszigetről és Ukrajnából érkező munkások emberhez nem méltó szállásán és munkáján tesz szert bevételre. Csehországban emiatt nemrég törvényt módosítottak, s jelenleg, ha egy cég külföldi munkaerőt alkalmaz, akkor a munkáltatót terheli a nagyobb felelősség. (Beta)

A szerb újságcikk után razzia volt Galántán

Razziát tartott a rendőrség és a munkafelügyelet egy galántai munkaközvetítő cégnél csütörtökön. Az Aktuality.sk hírportál információi szerint a szerb titkos riporter által pár hete közölt beszámoló állhat a rendőrségi akció hátterében.