A vajdasági magyar akadémiai szféra nyolc éve folyó összeszervezésének újabb eredménye a VMAT idei konferenciájának a meghirdetése. Tudományos távlatok – Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2017 címmel a szervezet ugyanis szétküldte az új konferenciafelhívást. A rendezvény társszervezői az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK), valamint a Hungarológiai Kutatóközpont (Újvidéki Egyetem, BTK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszak).
A Kárpát-medencei hatókörű tudományos konferenciát 2017. április 8-án, szombaton tartják Szabadkán, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán.
A VMAT korábbi tudományos tanácskozásai minden évben sikeresen szólították meg a vajdasági magyar kutatókat, hiszen eddig ötven-nyolcvan résztvevő is benevezett, és előadásával hozzájárult egy időszerű helyzetkép kialakításához.
Az eddigi Tudóstalálkozók egy átgondolt koncepcióra építenek, ez a nyolc éve tartó folyamatosságban is tükröződik:

2009. 12. 12. Innovatív tudomány, Szabadka
2011. 04. 16. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2011, Szabadka
2012. 04. 21. Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2012, Szabadka
2013. 04. 13. Tudományos diskurzusok, Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2013, Szabadka
2014. 04. 12. Tudástérkép, Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2014, Szabadka
2015. 04. 25. Tudás és régió, Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2015, Szabadka
2016. 12. 10. Tudomány és erő, Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2016, Szabadka
2017. 04. 08. Tudományos távlatok, Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó 2017, Szabadka

Az idei konferencia célja is – a korábbi évekéihez hasonlóan –, hogy elősegítse a magyar nyelvű tudományos gondolat és kommunikáció fejlődését Vajdaságban és hozzájáruljon a régión belüli és a régióközi tudományos együttműködés kiépítéséhez.
A konferencia kiváló szerkezete lehetővé teszi az ünnepélyesebb és a munkajellegű tevékenység kibontakozását is: a plenáris előadásokat követően a munka szekciókban (humán tudományok és művészetek, társadalomtudományok, természettudományok és műszaki tudományok) folytatódik, amelyekben a vajdasági kutatók legújabb tudományos eredményeit mutatják be.
A szekciókra az MTA vajdasági köztestületi tagjainak és fiatal kutatóknak, doktoranduszoknak a jelentkezését várják eredeti, máshol nem publikált kutatásokkal, magyar nyelvű prezentációval.
Benevezni 2017. március 31-ig lehet egy rövid rezümével, a szerző adataival az EasyChair konferencia-kezelő rendszeren keresztül a következő címre kattintva:

Log in to EasyChair for VMT 2017

(null)

További részletek:

Hírek – VMAT

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT), Újvidék, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), Budapest, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK), Újvidéki Egyetem, Szabadka, valamint a Hungarológiai Kutatóközpont, Újvidék (Újvidéki Egyetem, BTK, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszak)