A folyamat a terepen kezdődött el, és a VMSZ igyekszik azt maximálisan eltitkolni a nyilvánosság elől. Egy-két helyen azonban mégiscsak kibújt a szög a zsákból.

Az egyik ilyen település Ada, ahol a központi pártvezetés úgy döntött – ki tudja, miért, de minden bizonnyal a gyengére sikeredett választási eredmények miatt a tavalyi önkormányzati voksoláson –, hogy feloszlatja a község területén található összes helyi alapszervezetét, azaz az adait, a moholit és a törökfalusit is. Történt mindez még 2016 szeptemberében, és történt mindez „természetesen” a legnagyobb titokban, kizárólag szóbeli utasítás, illetve közlés alapján. Egyetlen adai VMSZ-tag sem kapott írásos értesítést, vagy bármiféle indoklást arra vonatkozóan, hogy már nem és miért nem tagja a pártnak, de még magukat az alapszervezeteket sem értesítették papíron arról, hogy hivatalosan már nem is léteznek. Ugyanakkor, ezzel párhuzamosan, „természetesen” (az idézőjelek használata sajnos gyakran idekívánkozik, de indokolt) szintén szóban közölték a pártközpontból azt is, hogy aki újra be szeretne tagosodni, az jelezheti ebbéli szándékát.

Aztán, több hónapos előkészületek után – amelyeket helyi információk szerint már személyesen Bilicki Zoltán, a demokratából két lépésben haladóvá átvedlett adai polgármester felügyelt – a közelmúltban, 2017 februárjában megtörtént az újjáalakulás, azaz újra megalakították a VMSZ adai helyi alapszervezetét, és egyben új vezetőséget is választottak. Ezt az aktust már Bús Ottó, a párt Szabadkáról kirendelt elnökségi tagja vezényelte le, az ő felügyelete mellett választották meg az adai helyi szervezet új elnökségét, a következő összetételben: Pétervári Attila (elnök), Ábrahám József (alelnök), Péter Valentina (alelnök), Mészáros Tibor, Varga Elfride, Vass Szilveszter és Lévai Gábor. A névsor egyik érdekessége, hogy jórészt olyan VMSZ-tagokról van szó, akik alig fél, vagy egy éve tagosodtak be a pártba, a „régi motorosokat” tehát kihagyták, a másik pedig az, hogy alelnöki tisztséghez jutott az a Péter Valentina, aki egyébként a haladó polgármester titkárnője. Mindenesetre, a VMSZ hivatalos honlapja erről az egészről „mit sem tud”, ott továbbra is Világos Tibor a községi szervezet elnöke és Tóth Béla az adai helyi szervezet elnöke.

Más településeken már kevésbé zajlik „suba alatt” ez a folyamat. A székelykevei Bogos Tivadar például nyilvános bejegyzésben tette közhírré, hogy belépett a Szerb Haladó Pártba.

Bogos Tivadar a VMSZ oszlopos tagjának és kulcsfigurájának számít(ott) éveken keresztül a dél-bánáti településen. A 2008-ban megtartott választások után képviselő lett a kevevári önkormányzatban a párt színeiben, és volt a VMSZ székelykevei helyi szervezetének elnöke, sőt, a székelykevei helyi közösség tanácselnöke is. Pártja köztársasági képviselőnek is jelölte a 2014-es választásokon (a huszonnyolcadik helyen), egy 2015 májusában kiadott VMSZ-közlemény pedig arról számolt be, hogy beválasztották a párt Intézőbizottságába.

Bogos Tivadar egy februári bejegyzésében a saját Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy belépett a haladókhoz: „Nem szégyellem, és nincs titkolni valóm. Igen, beíratkoztam SZHP-ba, ahol támogatást kaptam arra, hogy tovább tudjak dolgozni falum, a magyarság és a székelység érdekéért.” Ugyanebben a bejegyzésében azt is elmondta, hogy miért nem lát kivetnivalót ebben a döntésében: „…De azt sem bántam meg, hogy beíratkoztam az SZHP-ba, hiszen Pásztor István elnök úr is támogatja Aleksandar Vučić által képviselt politikát.” Ugyanakkor, ugyanitt arra is utalást tett, hogy valami megváltozott és megromlott közte és (volt?) pártja között: „Találkozunk a választásokon. A nép majd megmondja az övét, hiszen mindkettőnket jól ismer.”

Hogy ezek után mi a VMSZ és Bogos Tivadar egymás közötti viszonya, azt nehéz kibogozni. A VMSZ Intézőbizottsága ugyanis nem egy nyilvános testület – legalábbis a párt honlapja nem tünteti fel annak névsorát, így azt sem lehet pontosan tudni, hogy Bogos tagja-e még ennek a testületnek, vagy sem. Pontosabban, mivel a legutóbbi (2015-ös) nyilvános bejelentés arról szólt, hogy tagja, és azóta ezzel kapcsolatos újabb nyilvános információ nem volt, ezért hivatalosan a testület tagjának kell tekintenünk. Ugyanígy, nyilvános bejelentés hiányában azt sem lehet tudni, hogy Bogos tagja-e még egyáltalán a VMSZ-nek, illetve, hogy rá érvényes-e a párt alapszabályának vonatkozó szakasza, miszerint „más politikai párt tagja nem lehet a VMSZ tagja” (nyolcadik szakasz, második bekezdés).

Ezek a látható jelek (függetlenül attól, hogy a párt persze nem szeretné láthatóvá tenni őket), de úgy tűnik, egyre többen gondolkodnak így a VMSZ-ben. Épp a napokban jelentette ki egy, a szabadkai önkormányzatban rendkívül kiemelt pozíciót betöltő VMSZ-tisztségviselő egy magánbeszélgetésben, hogy „semmi gond, amennyiben a VMSZ bukik, vagy már nem tart igényt a munkájára, mert akkor átlép a haladókhoz”.