Az ilyen jellegű, feltárt esetek mindegyike Szerbia területén történt – mondta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban egyre több jelentés látott napvilágot arról, hogy a magyar egyenruhások brutálisan megverik és kínozzák az elfogott menekülteket. Mint mondta, nem ismert egyetlen olyan eset sem, amelyik Magyarország területén történt volna. Éppen ezért a védelmébe vette a magyar rendőröket és a katonákat, „akiknek az a dolguk, hogy megvédjenek bennünket”, a lehető legnagyobb szigorral és jól végezzék a feladatukat – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

 

A migránsok idegenrendészeti őrizetbe vétele nem egyenlő a fogva tartással, ugyanis aki nem akarja megvárni az ügyének lezárását, az Szerbia irányába távozhat ezekből a központokból – jelentette ki pénteken Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján. Beszélt arról is, hogy az új magyar migrációs jogszabályról folyatott megbeszélésen a tagállami vezetők nem emeltek kifogást az új magyar szabályozás ellen, hiszen a jogszabály megegyezik azokkal a javaslatokkal, amelyeket Németország és Ausztria is sürgetett.

Ez azt jelenti, hogy a jogszabály értelmében Magyarország területéről nem érkezhet olyan migráns Németországba, s nem mozoghat szabadon Európában, aki nem tisztázta belélépésének okát. Mindenki őrizetben marad mindaddig, amíg nem egyértelmű jövetelének szándéka – tette hozzá. A magyar álláspont konzekvens és egybeesik a magyar mellett a német és az osztrák érdekekkel is, „a helyzet ugyanis nem oldható meg másként, minthogy jogilag lezárt eljárással, az Európai Unió területén kívül választjuk szét a menekülteket és azokat, akik gazdasági okokból érkeztek az unióba” – mondta.

Orbán Viktor sikerként könyvelte el, hogy a tagállamok vezetői megértették a magyar szabályozást. „Hogy a brüsszeli bürokratákkal mire megyünk, az egy másik történet, hiszen nekik szoktak lenni kifogásaik és nekik vannak jogköreik, amelyekkel megpróbálják Magyarországot arra kényszeríteni, hogy a nekik nem tetsző esetekben változtassuk meg a döntésünket és a szabályainkat. Ez a csata még előttünk van” – fogalmazott a magyar miniszterelnök,

aki hangsúlyozta azt is, hogy a bevándorlás kérdését nem „humánusan és jól” kell kezelni, hanem ellen kell állni a migrációs nyomásnak. Magyarország célja, hogy ne jöjjenek be a migránsok Európába. Ha valamely ország beengedi őket, akkor ne küldje tovább, hiszen Magyarország nem kíván migránsokat befogadni, és nem kívánja megváltoztatni sem a kulturális, sem az etnikai összetételét.

Orbán Viktor kijelentette, Magyarország úgy látja, az Európai Uniónak nincs megfelelő Balkán-stratégiája, és nem használja ki a legfontosabb eszközét, a bővítés lehetőségét. Véleménye szerint a Balkán azért volt stabil a legutóbbi időkig, mert Szlovénia és Horvátország példáján a térség országai azt látták, hogy az unió valódi lehetőség. A jelenlegi lelassult folyamatok aláássák a bővítés hitelességét, amelyet mihamarabb helyre kellene állítani annak ellenére is, hogy több ország húzódozik a bővítés gondolatától. Sajnos az álláspontok ezen a téren nem közelednek – idézte jelentésében a magyar miniszterelnök szavait a távirati iroda.

A szerb kormány, sem annak elnöke, Aleksandar Vučić, egyelőre nem reagált arra, hogy az egyre nagyobb port felkavaró migránsbántalmazási ügyben a magyar miniszterelnök – az oly sokszor hangoztatott jószomszédi barátságot („a szerb-magyar kapcsolatok még soha nem voltak ilyen jók”) figyelmen kívül hagyva – déli szomszédjára hárítja a felelősséget.