Hashim Thaçi koszovói elnök az RTK nevű koszovói televíziónak adott interjúban bejelentette, hogy lemond tisztségéről, ha a koszovói biztonsági erők fegyveres erőkké történő átalakítására vonatkozó javaslatát a prištinai parlament nem szavazza meg – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

 

Hashim Thaçi köztársasági elnök kedden nyújtotta be javaslatát a képviselőháznak a koszovói biztonsági erők hatáskörének növeléséről. A törvénymódosítási kezdeményezés nyomán az érintett szervek hatásköre és működése nagyjából megfelelne egy hadseregének. A beterjesztés szerint a biztonsági erők feladatai között a jövőben Koszovó függetlenségének és területi egységének a megóvása is szerepelne.

A koszovói elnök az RTK-nak azt mondta: a haderő átalakítása a nemzetközi közösséggel, így az Egyesült Államokkal és a NATO-val együttműködve valósulna meg. „Minden a törvénnyel összhangban történik. Mint a fegyveres erők főparancsnoka, úgy vélem, ezt a kérdést le kell zárni” – fogalmazott Hashim Thaçi.

A koszovói biztonsági erők hadsereggé alakításához alkotmánymódosításra van szükség, ezt azonban a kisebbségi szerb politikusok ellenzik, az ő támogatásuk nélkül pedig nem tudják biztosítani a szükséges kétharmados többséget a parlamentben. Ezért az elnök a hatályos törvény módosítását és a biztonsági erők hatáskörének bővítését javasolta.

A koszovói biztonsági erők jelenleg könnyű fegyverzettel vannak felszerelve, feladatuk a civil lakosság védelme, a válsághelyzetek kezelése, valamint természeti csapások vagy más vészhelyzetek esetén a segítség, tehát gyakorlatilag egyfajta katasztrófa-elhárítási hatáskört is ellátnak. A törvénymódosítás értelmében most nehézfegyverzetet kapnának, és feladataik között szerepelne a továbbiakban az ország védelme is.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt Szerbia azóta sem ismerte el. A függetlenség egyoldalú kikiáltása óta Koszovónak hivatalosan nincs önálló hadserege. Hashim Thaçi kezdeményezését már a NATO, az Egyesült Államok és Szerbia is bírálta, pedig Priština éppen arra számít, hogy a fegyveres erők létrehozása elősegítheti az ország NATO-csatlakozását – jelentette a távirati iroda.