Szerbia – más egyéb haditechnikai eszközök mellett – használt MiG-29-eseket kaphat Oroszországtól és Fehéroroszországtól. Ajándékba! Előbbi hat, utóbbi pedig nyolc Fulcrumot ajánlott fel, így az ország ingyen jutna a gépekhez, viszont a modernizáció költségeit már Belgrádnak kellene állnia. Az üzlet azonban még így is megéri, hiszen a szerb légierőre már igencsak ráfér a ráncfelvarrás úgy mennyiségi, mint minőségi téren – írta pénteken a Haditechnikai Kerekasztal című portál. A legfrissebb hírek szerint az első komolyabb lépés akár már ebben a hónapban megtörténhet ebben az ügyben.

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök moszkvai látogatásán várhatóan aláírja majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel azt a szerződést, amelynek keretében hat használt orosz MiG-29-es kerül Szerbiába még az idén márciusban. A „csomag” ezen felül tartalék hajtóműveket, rakétafegyverzetet, pótalkatrészeket és szakértői támogatást is tartalmaz majd. A tervek szerint a batajnicai repülőtéren – ami a vadászgépek bázisa lesz –, egy új, fedett hangárt építenek orosz segítséggel. Azt, hogy a Fulcrumok saját szárnyukon teszik majd meg az utat, vagy szétszerelve szállítják azokat Szerbiába egy teherszállító gépen, egyelőre nem döntötték el.

Kormányzati részről még egyik fél sem erősítette meg ezeket az információkat, de a szerb napilapok azt írták, hogy a hat MiG-29-es még március végéig megérkezik Szerbiába. A szállítás dátuma egyelőre ugyancsak bizonytalan, de egyes lapinformációk szerint március 24-én, a Szerbia elleni NATO-hadműveletek kezdetének tizennyolcadik évfordulóján fogja hivatalosan is átvenni a gépeket az új tulajdonosuk. A tervezett alkalmi ünnepségen, a két ország közötti kapcsolatok szorosságát szimbolizálandó, Szergej Kuzsugetovics Sojgu orosz védelmi miniszter is részt vesz – írta a Haditechnikai Kerekasztal nevű portál.