„Gde si Ištvane?” (Merre vagy, István?) – így köszöntötte Aleksandar Vučić szerb kormányfő Szabadkán a Continental – Contitech gyárüzemének udvarán az őt elsőként üdvözlő Pásztor Istvánt. A kormányfő az új részleg megnyitóján mondott ünnepi beszédében többször is személyeskedő hangnemre váltott, nemcsak Pásztor irányába, hanem újságírónak is „beszólt”, név szerint is említve néhányukat.

 

Azon a helyen, ahol az ünnepi köszöntők 2017. március 7-én elhangzottak, nyolc-kilenc hónappal korábban még mező volt, és a szabad ég alatt állt egymás mellett a német nagykövet társaságában Vučić és Pásztor.

– Az elkövető visszatér a tett színhelyére – idézte a krimiregények kedvelt mondatát Pásztor István tartományi parlamenti elnök. – Örülök, hogy most mi is visszatérünk oda, ahol nyolc hónappal ezelőtt voltunk – mondta, majd gratulált a csaknem tizenhétmillió eurós beruházás megvalósításához.

Aleksandar Vučić beszédében először Toni Bedalovot, az RTS szabadkai tudósítóját említette név szerint, aki kilenc hónappal ezelőtt kételkedett abban, hogy ez a beruházás megvalósul-e. A tizenhétmillió eurós beruházáshoz az állam mintegy hárommillióval járult hozzá – mondta Vučić, aki szerint Szabadkán már alig van munkanélküli, és a környező településekről is ide járnak az emberek dolgozni, majd személyes hangnemre váltott: „István azt mondta… Pásztor úr azt mondta… Ugye nem haragszol Pista, amikor azt mondom, hogy István? …szóval, István arról beszélt, hogy mi fontos Szabadkának, és én itt szeretném elmondani, hogy hatalmas pénzeket különítünk el a Népszínház és az Y-elágazás befejezésére is” – mondta a szerb kormányfő.

Az ünnepségen felszólalt még Igor Mirović, a vajdasági kormány elnöke, aki szerint stabil az az ország, ahová a Continental befektet. Bogdan Laban, Szabadka polgármestere pedig elégedettségének adott hangot, hogy nyolc hónap alatt egy impozáns épület született, amelyben újabb ötszáz dolgozó kaphat majd munkát.