18:45

Amíg nem fut be tudósítónk összefoglalója, megkérdeznénk: Önnek mi jutott eszébe a haladók mai szabadkai nagygyűléséről és Pásztor István szerepléséről?

Sajnáljuk, de nekünk ez a régi kis videó:

18:18

A Sugárúton nehézkes a közlekedés a rengeteg busz miatt. Könnyen lehet, hogy a tudósítónk is késni fog.

Rendőrök próbálnak valami rendszert vinni a forgalomba, de nagyjából eredménytelenül.

18:07

Zárul Miki mókatára – ez ennyi volt. Tudósítónk is elindult haza. Hamarosan küldi a jelentését…

18:03

Ez is még délután történt:

Így készült a „szabadkai tömeg” az SZHP-nagygyűlésre

Voltak már olyan helyi rendezvényen a szülővárosukban, ahol senkit sem ismertek? Nem, nem egy Omega-koncertre gondolunk, hanem mondjuk az aktuális miniszterelnök elnökválasztási kampányrendezvényére. Ha van olyan szabadkai ember, aki ezeket a sorokat olvassa, annak ideteszünk egy videót, ami egy, a szabadkai közlekedési helyzettel foglalkozó Facebook-csoportban jelent meg.

18:01

Aco még mindig fényezi magát.

Addig pillantsunk vissza egy kicsit az előzményekre:

Szabadkára érkezik Vučić utazó cirkusza

Kedden délután érkezik Szabadkára választási kampánya keretében Aleksandar Vučić kormányfő, államfőjelölt, aki ellátogat a Continental vállalatba, ezt követően pedig a Sportcsarnokban lesz nagygyűlése. Értesüléseink szerint az elnökjelöltet egy kisebb utazó cirkusz kíséri majd, több tucat autóbusszal hozzák híveit a városba.

17:51

Az Oscar-esélyes főszereplő:

17:47

Fellélegezhetünk, az est főhőse is megérkezett (tehát nem tévedt el útközben), Aleksandar Vučić beszél: Hadd szóljak néhány szót a barátomról, Istvánról is…  Ő az állam és a szerb nép őszinte barátja.

17:40

Itt van velünk Davor Štefanek olimpiai birkózó is.

17:38

Gyér taps. Ez érvényes az egészre. Nincs hangorkán. Pásztor balra el.

17:36

Pásztor március idusáról beszél, nemzeti egység, nemzetállam… Szerbia a szülőföldünk, elemi érdekünk, hogy erős legyen és biztonságos, itt van jelenünk és jövőnk. Emberhez méltó körülmények, biztonság még mindig. Közhelyek.

Szóba kerülnek a kis létszámú osztályok is, meg a falugondnokok. „Szülőföldön megmaradni csak partneri viszonyban lehet” – mondja.

Mindenkinek van emlékezete, mindenkinek van múltja. A múlttal a történészeknek kell foglalkozniuk, nekünk a jövővel. Pásztor szerint ezért jó döntés Aleksandar Vučićra szavazni.

17:34

Ez van:

17:33

Pásztor István most magyarul szól a néphez… (Szövegének ezt a részét már nem fejből mondja, hanem felolvassa.)

17:32

„Aco, želim, da znaš… Ponosan sam…” (Aco, azt akarom, hogy tudd, büszke vagyok!) – mondja Pásztor. Szerinte nagyon sok vajdasági magyar ember nevében mondhatja itt most azt, hogy „Aleksandar Vučić a mi jelöltünk”.

Aco, mindent megteszünk azért, hogy te légy az elnök! – teszi hozzá.

A vajdasági magyarok büszkék, mert Szerbia a mi hazánk, és egyáltalán nem mindegy nekünk sem, hogy mi történik ebben az országban, a partnerség a közös érdekünk – teszi még hozzá.

17:30

Színre lép Pásztor István.

17:27

Igor Mirović után most Saghmeister Gábor, a Dakar-ralliról ismert motorversenyző szónokol.

17:26

Pillanatnyi helyzetkép:

17:12

A sportcsarnokban teljes tömegpszichózis van – jelenti helyszíni tudósítónk.

17:02

A buszok már kiürültek, a nép, az istenadta nép bevonult a sportcsarnokba.

16:52

Nagy szerencse, hogy mindez felettébb családias légkörben zajlott – Pista nem adja fel, és nem is haragszik:

„Ugye, nem haragszol, Pista?”

„Gde si Ištvane?” (Merre vagy, István?) – így köszöntötte Aleksandar Vučić szerb kormányfő Szabadkán a Continental – Contitech gyárüzemének udvarán az őt elsőként üdvözlő Pásztor Istvánt. A kormányfő az új részleg megnyitóján mondott ünnepi beszédében többször is személyeskedő hangnemre váltott, nemcsak Pásztor irányába, hanem újságírónak is „beszólt”, név szerint is említve néhányukat.

16:48

A mai napra már megteltek a zsákok ígéretekkel. Lássuk csak, mi történt eddig Aleksandar Vučić kormányfő szabadkai látogatásán:

Három év alatt ötszáz új munkahely Szabadkán

Tizenkétezer négyzetméterrel bővítette a kisbajmoki ipari övezetben lévő üzemét a német Continental – Contitech vállalat, így mostantól húszezer négyzetméteren folyik a termelés. A tervek szerint néhány éven belül elérik a tervezett kapacitás maximális mértékét, ami 1150 foglalkoztatottat jelent. Az üzemben gépjárművekhez szükséges csővezetékeket gyártanak, amelyek kivitelre készülnek, európai gépjárműgyártók számára.