Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke felszólította Vuk Jeremić és Saša Janković kampánycsapatát, hogy hozzanak létre egy közös koordinációs testületet, amely felügyeli a köztársasági elnökválasztással kapcsolatos eseményeket.

 

Tadić kijelentette: rendkívül fontos lenne egy ilyen testület létrehozása az esetleges választási csalások megakadályozása érdekében. „Meglehetősen sok okunk van arra, hogy ne higgyünk a hatalom jó szándékában a választások folyamán, mindenekelőtt azokban az esetekben, amikor a szavazatszámláló intézményekről van szó. Ezért javaslom a kampánycsapatoknak, hogy hozzanak létre közös koordinációs testületet, amely figyelemmel kíséri a választásokkal kapcsolatos eseményeket” – mondta Tadić.

A szociáldemokraták elnöke közölte: a választások lebonyolítását szabályzó utasítás, amelyet a Köztársasági Választási Bizottság (KVB) fogadott el, tartalmaz egy olyan szakaszt, amely lehetővé teszi a Köztársasági Statisztikai Hivatal képviselőjének, hogy a KVB koordinátorával együttműködve kijavítsa a logikai-számítási hibákat, ami viszont visszaélésekre is lehetőséget ad. „Ez egy olyan példa nélküli megoldás, amely nincs összhangban a törvényekkel” – hangsúlyozta Tadić. Hozzátette: nem lenne szabad, hogy a jegyzőkönyvekben bármilyen hiba legyen.

Tadić szerint megengedhetetlen, hogy olyan embereknek, akik nem tagjai a KVB-nek, lehetővé teszik a választási eredmények módosítását, illetve lényegében azt, hogy döntéseket hozzanak olyan esetekben, amikor a jegyzőkönyvben vitatható, illetve nem logikus elemek is találhatóak.

„Ez a változtatás lehetővé teszi és legalizálja a választási csalást.

Figyelmeztetjük a hatalmi koalíciót, hogy tartózkodjon a hamisítástól. Alkalmazni kell minden jogi lehetőséget, amellyel megakadályozható ez a fajta visszaélés. Időben szólunk, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe, mint legutóbb, s hogy az igazunkat ne a választások éjszakáján kelljen keresni a választási bizottságnál” – mondta Tadić.

A szociáldemokraták elnöke azt is elmondta: a Köztársasági Statisztikai Hivatal egyike azon intézményeknek, amellyel szemben „közvetlen politikai visszaélést követtek el, hiszen a segítségével emelték a hatalmi koalíció képviselőinek népszerűségét”. A politikus példaként említette azokat a „hazugságokat, amelyek ebből a hivatalból érkeznek a szerbiai munkanélküliséggel kapcsolatos adatsorokban”.

Tadić kijelentette: ugyan eldöntetett, hogy a köztársasági elnökjelöltek párton kívüli személyiségek legyenek, de ennek ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni azon pártok jelentőségét, amelyek az egyes jelölteket támogatják, és amelyek hozzájárulhatnak a választási csalások megakadályozásához.

„Pártok nélkül nem lehet minden ellenőrző funkciót betölteni ezeken a választásokon. Függetlenül attól, hogy milyen jók a pártonkívüli jelöltek, a választási csalás lehetősége a pártok választási részvétele nélkül túl nagy” – fogalmazott az egykori államfő. Szerinte mozgósítani kell az ország polgárait, s a választóknak minél nagyobb számban kell az urnákhoz járulniuk, hiszen a minél magasabb részvételi arány az egyetlen lehetőség a jelenlegi hatalom megváltoztatására, amely tönkreteszi a demokratikus intézményeket és október 5-e vívmányait.