A lapok és a tévétársaságok mellett természetesen a Szerb Haladó Párttól és a Vajdasági Magyar Szövetségtől távol álló szabadkaiak is folyamatosan tudósítottak kedden az internetes közösségi felületeken Aleksandar Vučić vajdasági turnéjáról. Az ilyen bejegyzésekből válogattuk az alábbi összeállításunk anyagát.

 

„Úgy tűnik a »koalíció elnökjelöltje« nem bízott sem a szabadkai haladókban, sem a VMSZ spontán behívó erejében. A Sportcsarnokban most tartott konvencióra minimum 100 busznyi (megszámoltam!) lelkes polgárt szállítottak Szerbia minden tájáról. Jöttek, ki lerobbant csotrogányon, ki emeletes luxusbuszon, érdem szerint…” – írta Facebook-profilján Joó-Horti Lívia, a Magyar Mozgalom társelnöke. Ő fotókat is készített az utcákon parkoló buszokról, összeállításunkat az ő felvételeivel illusztráljuk.

 

Tómó Margaréta, rádiós kolléganőnk írta ugyancsak a Facebookon:

„Hazafelé tartva a mítingről jól megáztam a kis biciklimen. Nagyon jól esett… az eső, nekem. Mossa, mossa csak a szabadkai utcákat… van rá igény. Alább a rádiónak leadott jelentésem, a hangomat képzeljétek oda 😀 A puszta tények. Aki érti, a saját fejével gondolkodik.

»A vajdasági magyarsághoz és Pásztor Istvánhoz szólt először Aleksandar Vučić elnökjelölt szabadkai kampányrendezvényén. Több ezer ember előtt a Sportcsarnokban Vučić előtt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, Szaghmeister Gábor motorversenyző, Davor Štefanek olimpiai bajnok birkózó és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke mondott beszédet.

’Mindent megteszünk, hogy a választások első körében Szerbia elnöke legyél, nem csak a barátságunk miatt, hanem mert biztosak vagyunk abban, hogy jó elnöke leszel az országnak’, mondta Pásztor. Hozzátette, a vajdasági magyar közösség kicsi, de büszke közösség. Pásztor elmondta, elemi érdeke a közösségnek, hogy Szerbia egy olyan ország legyen, ami erős, élhető és biztonságot nyújtó.

’Mindenkinek van múltja, van emlékezete. De ez a történészek dolga. Nekünk a jövőre kell gondolnunk’, mondta Pásztor.

Aleksandar Vučić Pásztor Istvánhoz és a vajdasági magyar közösséghez szólt először szabadkai felszólalásában.

’Pásztor Istvánról bebizonyosodott, hogy őszinte barátja Szerbiának és a szerb népnek. Ő a híd Magyarország és Szerbia között. Szerbiában sok magyar él, kötelességünk, hogy ők holnap is velünk éljenek, ez az ő hazájuk, pont annyira, mint amennyire a miénk’, mondta Aleksandar Vučić, majd hozzátette, nem ígér többet a magyaroknak, mint másoknak, vagyis békét, biztonságot, erős Szerbiát, és arra is kitért, hogy meg fog tanulni magyarul. ’Szerbia jövőjére szavazzanak’, tette hozzá Aleksandar Vučić szabadkai kampányrendezvényén.«”

Sövény Ferenc bejegyzésében így fogalmazott:

„EZ A VMSZ SZABADKÁJA?!

Vajon mi járhatott azoknak a VMSZ-es magyaroknak a fejében, akik ma a buszokon ültek? Beszélgettek egyáltalán magyarul vagy csak csendben majszolták a szendvicseiket, szürcsöltek egy kis joghurtot és várták a pillanatot, hogy a Sportcsarnokhoz érve vörösre tapsolhassák a tenyerüket, éltetve ezt a tolvaj, vérszívó rezsimet? Vajon jó érzéssel hallgatták, ahogy a kopasz zsebnéró leszégyeníti őket az egész vajdasági magyarsággal egyetemben, szájára veszi Vučić dicsőítése közben a márciusi forradalmat? Hát ennyit ér most már csak a magyar ember? Díszhülyének még jó, mutogatni való bohócnak, jól idomított kutyának? Én kérek elnézést helyettük is, mert szégyellem magam Pásztor István beszéde miatt!

Ma a haladók ezrével hordták az embereket Szabadkára, hogy megmutassák, a szabadkaiak mellettük állnak.

Április 2-án lehetőségünk lesz bebizonyítani, TÉVEDNEK!”

Gyulai Zsolt, a szabadkai Klein house vezetője kedden több facebookos posztjában is foglalkozott a Vučić-látogatással. Mintha csak élőben tudósított volna… S valójában tényleg azt tette! Előbb azt írta:

„Nagy nap ez a mai, 17 órai kezdettel KisFarkas Sándor koncertezik a sportcsarnokban, nem sokkal később Lovas könyvbemutató 😀 Vajon KisFarkas ellátogat a könyvbemutatóra? A protokoll megkívánná, hogy ott legyenek egymás fellépésén, vagy nincs benne a koalíciós szerződésben? Gondolom, nagy most a pörgés az új csilivili székházban, a borospincében már válogatják a borokat, javában gyakorolják a seggnyalást a pártcsicskák, hozni kell a számokat, hogy legyenek új pozíciók a »tehetséges« párttagoknak. Ma nagyon sok kérdés bántja a szívemet, vajon Paskó fog főzni a nagyuraknak, vagy koncertet fog vezényelni vagy az ő borát szolgálják fel a partyn, vagy a könyvével ajándékozzák meg KisFarkast vagy misét celebrál vagy egy még számunkra ismeretlen tudományát mutatja be a közönségnek? Nagyon izgulok, hogy rendben menjen minden 😀 ”

Nem telt bele két óra, és kedvenc vendéglátósunk ismét jelentkezett:

„elkezdődött a turistaszezon Szabadkán, végre 😀

ja, hogy ezek a koncertre jöttek…

vagy a könyvbemutatóra 😀

régi szép idők, amikor a Miki hurcibálta a nézőket a mítingjeire”

Újabb két óra, s Gyulai Zsolt újra jelentkezett:

„Fel vagyok dobódva, kaptam egy emléket KisFarkas és Pásztorunk mai koncertjéről, lehet, nem tudok majd aludni 😀 A mi kedves vezetőnk, nyájunk pásztora, mindenki Pistája ma olyan mélyen nyalt be az ő kis Ácójának, hogy elpirultam szégyenemben. Mit meg nem tesz egy öregedő, lehasznált politikus egy kisebb tál lencséért… Pistám és a többi markát tartó megélhetési politikus, szégyelljétek magatok, ilyenkor nem lep meg, hogy mindenki elhúzza innen a belét, mert ez már vállalhatatlan… Tudja-e valaki, Paskó főzött-e?”

Reméljük, azért Gyulai Zsolt is tud majd aludni ma éjszaka…

S íme az ajándék, amelynek oly nagyon örvendezett bejegyzésében – ezt is megmutatjuk:

Siniša Kovačević, az ismert dramaturg pedig ugyancsak azt figyelte meg, hogy soha ennyi, Szabadkán még soha nem látott arc jelent meg a szabadkai tudósításokban. Ő a Twitteren reagált az eseményekre:

Vagyis: Aki a szabadkai mítingen felismer egy szabadkait is Pásztoron kívül, egy Szerbiában gyártott Mercedes-buszt kap ajándékba…

Hát röviden csak ennyi, minden megszólalónak köszönjük az aktív részvételt!