A Köztársasági Választási Bizottsághoz harmadikként a Szerb Radikális Párt elnökjelöltjét, Vojislav Šešeljt támogató aláírások érkeztek meg. Miljan Damjanović, a párt belgrádi szervezetének elnöke adta át a 14 ezer aláírást, amely Šešelj jelöltségét támogatja az április másodikára kiírt választáson.

Damjanović a hétfői átadáson elmondta, jelöltjük az „egyedüli alternatíva az Európa-párti jelöltekkel szemben” – Aleksandar Vučićtyal, Saša Jankovićtyal, Vuk Jeremićtyel szemben, írja a Beta hírügynökség.

Az aláírásokat tartalmazó dobozok a „Legjobbat elnöknek” felirat volt látható.

Damjanović állítása szerint a hatalom és a közjegyzők is obstruálták az aláírásgyűjtést, ennek ellenére sikerült másfél nap alatt összegyűjteni 14 ezer támogatói aláírást. A „párt belső döntése” miatt adta át ő az aláírásokat.

– Šešelj engem hatalmazott fel. Most, vagy szebb, fiatalabb vagyok, ezt már tőle kell megkérdezniük, de a parlamenti választások alkalmával is én adtam át a jelöltlistát. Ez a párt belső ügye, döntése – mondta Damjanović, aki szerint az elnökválasztás első körében biztosan nem hirdetnek győztest.

– Meggyőződésünk, hogy a választás második körében komoly politikai csatározásra kell számítani Vojislava Šešelj és Aleksandar Vučić között – jelentette ki Damjanović.

Damjanovićhoz képest Šešelj a napokban valamelyest másképp beszélt a Kurirnak adott interjújában, ahol kijelentette, a szerb politikai színtéren hozzájuk legközelebb a Szerb Haladó Párt áll.

(Fotó: Fonet/Nenad Porpević)