Február utolsó hétvégéjét Szeles Mónika Budapesten töltötte: az újvidéki születésű, kilencszeres Grand Slam-győztes teniszező a Magyar Teniszszövetség meghívására érkezett a magyar fővárosba. A 2007. óta magyar állampolgár, 43 éves Szeles a magyar tenisz napja alkalmából megrendezett rendezvénysorozaton vett részt, s természetesen autogramokat is osztogatott, vasárnap pedig ő adta át Babos Tímeának a tornagyőzelemért járó serleget. Szeles három évvel ezelőtt is a Magyar Teniszszövetség vendége volt, de mint kiderült, idén más elintéznivalója is lett volna Budapesten, azonban az végül kútba esett. A magyarországi Index hírportál interjút készített Fürjes Balázs kormánybiztossal, aki a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője is.

Nem voltam elegáns, az igaz

Nem voltam elegáns, az igaz – Miért más épült meg a Dagálynál, mint ami az eredeti tervekben volt. Hogy lett 100-ból 190 milliárd a Puskás Stadion? Mivel lehet büntetni az országot? Szeles Mónika kampányolt volna a budapesti olimpiáért. Interjú Fürjes Balázs kormánybiztossal.

Az Ághassi Attila által jegyzett beszélgetés során több érdekes információ is elhangzott, azonban a vajdasági magyarság számára a legfontosabb, hogy az olimpiai pályázat vezetősége Szeles Mónikát kérte fel, hogy legyen a budapesti olimpia kampányarca!

„A következő nemzetközi prezentáción Szeles Mónika is Budapestért állt volna ki, eredendően ezért jött haza a hétvégi teniszversenyre. Szóval, nem outsiderként mentünk volna, higgye el nekem” – mondta Fürjes Balázs az Indexnek.

Ez a terv azonban már csak álom marad, mivel Szeles pénteki budapesti érkezése előtt két nappal korábban Orbán Viktor miniszterelnöknek, Tarlós István főpolgármesternek és Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot. Erre azután került sor, hogy a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtési kezdeményezése sikeres volt. A mozgalom néhány ellenzéki párt segítségével a fővárosiakat szerette volna megkérdezni arról, hogy akarnak-e olimpiát és az ehhez szükséges 138 ezer helyett majdnem a dupláját, 266 151 aláírást gyűjtöttek össze. A kormány a döntéssel ennek a kezdeményeznek a vitorlájából kívánta kifogni a szelet, hiszen így a referendum okafogyottá vált.

Borítókép: index.hu