Márton Anita megvédte két évvel ezelőtt Prágában megszerzett aranyérmét női súlylökésben a belgrádi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

Az olimpiai bronzérmes Márton simán nyerte meg a versenyt a világ idei legjobb eredményével, 19,28 méterrel, melyet a hatodik, utolsó sorozatban ért el, de már előtte is fölényesen vezetett. A 28 éves dobó mindössze öt centire maradt el országos csúcsától, amivel ezüstérmes lett a tavalyi fedett vb-n. Márton mögött 92 centiméterrel elmaradva a bolgár Radoszlava Mavrodijeva végzett (18,36), a fehérorosz Julia Leancijuk (18,32 m) pedig bronzérmes lett.
Márton Anita ezzel a fedettpályás Eb-k történetének legeredményesebb magyar női versenyzőjévé lépett elő, megelőzve a magasugró Mátay Andreát, aki egy-egy arany- és ezüstérmet nyert

* * *

Zsivoczky-Farkas Györgyi bronzérmes lett, Krizsán Xénia pedig a negyedik helyen végzett ötpróbában a belgrádi Eb-n. Mindkét magyar versenyző egyéni rekordot állított fel. A riói olimpián nyolcadik Zsivoczky-Farkas 4723 ponttal lett harmadik, míg az U23-as Eb-győztes Krizsán 4631 pontot szerzett. A versenyt az olimpiai bajnok belga Naffissatou Thiam nyerte nagy fölénnyel.  Zsivoczky-Farkas Györgyi karrierje első felnőtt világversenyes érmét szerezte. (MTI)