A rendőrség 53 személyt letartóztatott és további 25 ellen tett bűnvádi feljelentést állami intézményekhez kapcsolódó visszaélések gyanúja miatt, amivel a köztársasági, a tartományi és önkormányzati költségvetést 10 millió euróval károsítottak meg.

Nebojša Stefanović belügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a rendőrség a gazdasági bűnözés és a korrupció ellenes harc keretén belül letartóztatott 53 személyt és további 25 ellen tett bűnvádi feljelentést különféle törvénytelenségek miatt, amelyek elsősorban állami intézményekben elkövetett bűncselekményekhez kapcsolódnak.

– Becslések szerint ezek a személyek 2005-től mostanáig a Szerb Köztársaságnak, Vajdaság Autonóm Tartománynak, több önkormányzatnak és néhány gazdasági alanynak több mint 10 millió eurós kárt okoztak – mondta a miniszter.

A letartóztatottak kilétéről a miniszter elmondta, a Mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztérium felügyelőiről, a belgrádi Lasta utasszállító vállalat dolgozóiról, a zimonyi Zemun Állatorvosi Intézet igazgatói bizottságának tagjairól, a rendőrség 13 munkatársáról, akik a járművek regisztrációval foglalkoztak, valamint néhány közvállalatban vezető beosztásban lévő személyekről van szó.

A belügyminiszter elmondta, ezzel az akcióval is azt akarják bizonyítani, hogy az állami eltökélt a korrupcióellenes harc mellett, és hogy senki sem élvez védettséget, aki Szerbia polgárainak pénzét ellopja. Ezeket az embereket a tisztségük, a politikai hovatartozásuk vagy a beosztásuk sem védheti meg a büntetőjogi felelősségre vonástól – üzente Stefanović.