Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, a szlovén Aleksandar Čeferin figyelmeztette a 2026-os labdarúgó-világbajnokság rendezésére legtöbb eséllyel pályázó Amerikai Egyesült Államokat, hogy Donald Trump elnök által meghozott migrációs rendelet nem hajtja a vizet a malmukra, pont ellenkezőleg, az amerikai pályázat sikere ellen dolgozik.

Mint ismeretes, Trump január végén írta alá azt a széleskörű direktívát, amellyel:

  • 90 napra betiltotta minden iraki, iráni, jemeni, líbiai, szíriai, szomáliai és szudáni állampolgár – kivéve a diplomaták – beutazását az USA-ba
  • 120 napra felfüggesztette minden menekült beengedését a világ bármely pontjáról
  • A továbbiakig megtiltotta minden szíriai menekült fogadását
  • 110 ezerről 50 ezerre csökkentette a 2017-ben befogadható menekültek számát.

Čeferin, aki tavaly került az UEFA élére, jelezte, amennyiben ezen a téren nem történnek változások, nem fogja támogatni az USA pályázatát.

„Ha a játékosok politikai vagy populista döntések miatt nem utazhatnak majd az Egyesült Államokba, akkor ebben az országban nem lehet labdarúgó-világbajnokságot rendezni. De nemcsak a labdarúgókról van szó, hanem a szurkolókról, az újságírókról. Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, függetlenül a nemzetiségétől, hogy részese legyen a vb-nek” – mondta Čeferin, akinek különösebb aggódni valója jelen pillanatban nincs, ugyanis február 10-én a fellebbviteli bíróság is helyben hagyta Donald Trump muszlimok beutazási tilalmáról szóló rendeletének felfüggesztését. A San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság mindhárom tagja elutasította az elnök fellebbezését. Akkor még úgy nézett ki, hogy a végső döntést a legfelsőbb bíróság hozza majd meg, ugyanis Trump jelezte, hogy a washingtoni testülethez fordul, azonban ez nem történt meg.

Az USA hivatalosan még nem nyújtotta be a jelentkezését a 2026-os foci-vb-re, erre 2018 decemberéig van ideje. Egyelőre nem tudni, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyedül, vagy Kanadával és Mexikóval közösen pályázza majd meg a rendezést. Az USA utoljára 1994-ben rendezett labdarúgó-világbajnokságot, amelynek döntőjében Brazília a büntetők biztosabb értékesítése után legyőzte Olaszországot.