A szabadkai közvállalatok működési tervei, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságában történő személycserék és egy utcanév-változtatásra vonatkozó javaslat szolgáltatta az okot a legtöbb, időnként személyeskedésektől sem mentes vitára a városi képviselő-testület 2017. február 27-én megtartott 8. rendes ülésén, melyen összesen 56 napirendi pontról döntöttek.

Igor Petrov, eddig független tanácsnok csatlakozott a Szerb Haladó Párt képviselői csoportjához, Josipa Ivanković pedig kilépett a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakcióból és ugyancsak a haladókhoz csatlakozott. A közelmúltban elhunyt Slavko Parać, demokrata párti tanácsnok mandátumát pedig Daniel Kovačić örökölte.

Az ülésen megvitatták valamennyi közvállalat alapszabályának jóváhagyását, melyet az ellenzék is támogatott. A közvállalatok idei évi működési terveit már nem támogatta az ellenzék. Ezek megvitatása során Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakcióvezetője az ügyrendi szabályzat megsértésére hívta fel a figyelmet, ugyanis a korábbiaktól eltérően idén a közvállalatok igazgatói nem ismertették a terveket, a tanácsnokok az anyagot késve kapták kézhez és a tizennégy tervre, összevont napirendi pont keretében összesen hatpercnyi vitát engedélyeztek egy-egy tanácsnoknak. Gojko Radić, a Szerb Haladó Párt tanácsnoka felrótta Maglainak, hogy kifogását miért nem akkor mondta el, amikor a napirendi pontok összevonásáról szavaztak. Maglaival Saša Vučinić, a Demokrata Párt képviselőcsoportjának vezetője is egyetértett. Szerinte is rövid volt az idő az anyagok áttanulmányozására – Ezen a gyakorlaton változtatni kell – mondta. Az ellenzéki tanácsnokok számos közvállalat tervét illetően fogalmaztak meg kifogásokat és tettek fel kérdéseket, melyekre csak részben kaptak választ.

Az ülésen rendeletet hoztak Szabadka város Mezőgazdasági Alapjának megszüntetéséről. Szabályzatot hoztak a város költségvetéséből finanszírozott vagy támogatott művelődési programok és projektek kiválasztásának módjáról, mércéiről és kritériumairól, mellyel hatályon kívül helyezték a korábbi szabályzatot.  Az erről szóló vitában Saša Vučinić a DP képviselője azt mondta, egy új, de helyi szabályzatot kellene inkább megalkotni, amely több szabadságot és lehetőséget biztosít a Belgrádban megalkotottnál, egy ilyen specifikus közegben, mint Szabadka. Kalmár Zsuzsanna, a MAPSZ tanácsnoka feltette a kérdést: igaz-e az a hír, hogy a nagy művelődési egyesületeket egybeömlesztik majd a hadseregotthonba? Erre azonban nem kapott választ. A Lifka Sándor Art mozi alapszabályának módosítása kapcsán Kalmár Zsuzsanna ismét szót kért és elmondta: hiányolja, hogy az igazgató kinevezése során nem feltétel a magyar nyelvtudás.

Heves vita alakult ki a VMSZ és a MAPSZ frakcióvezetője között a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottsági tagjainak felmentéséről és kinevezéséről szóló napirendi pont kapcsán. – Ha jól értem, ennek a bizottságnak az elnöke a VKT elnöke lesz. Miért nem a polgármester? – tette fel a kérdést Maglai Jenő, a MAPSZ képviselőcsoport vezetője. – Mindig is a polgármester volt az elnöke: Saša Vučinić, Modest Dulić, majd én. Egy ilyen fajta beruházást a polgármesternek kell vezetnie, mert ő a végrehajtó hatalom vezetője. A polgármester törvényes hatásköre a végrehajtó hatalom irányítása, így minden beruházás feletti ellenőrzés is – tette hozzá. Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője szerint Maglai mellé beszél, a képviselőtársakat és a polgárokat  ámítja, mert sehol sincs előírva, hogy ezt a munkát a polgármesternek kellene végeznie. Maglai Jenő viszontválaszában megismételte, hogy 2008-tól ez mindig a polgármester feladata volt. – A Zsinagóga az önkormányzat tulajdona, a végrehajtó hatalom az, amelyik az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat és nagy értékű beruházásokat felügyeli, nem a vkt. Oda jutottunk, hogy felosztottuk a feudumokat. Azért, mert a pénzek Magyarországról jönnek, ezért ezt most a VMSZ kell, hogy felügyelje és nem a polgármester – mondta Maglai.

A leghevesebb vitát az a rendelet javaslat váltotta ki, mely szerint a palicsi Üdülőtelep egyik utcáját Branislav Brane Crnčevićről nevezik el. Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének tanácsnoka felszólalásában elmondta: ellenzi a határozatot, mert ezt a kezdeményezést a Horvát Nemzeti Tanács is elutasítja. Ellenzéki oldalról Miroslav Milojević, Huszák-Hoff  Ilona, Kalmár Zsuzsanna, Maglai Jenő és Đorđija Aksentijević, a MAPSZ tanácsnokai és Saša Vučinić (DP) arról beszéltek, hogy habár Branislav Brane Crnčević írói munkássága tiszteletre méltó, ugyanakkor politikai nézeteiben Slobodan Milošević rendszerét támogatta, gyűlöletet szított, ezzel hozzájárult a kilencvenes évek véres eseményeihez. Crnčević közel állt Miloševićhez, Radovan Karadžićhoz, a szocialista és a radikális párthoz, majd a haladókhoz is. Ennek a napirendi pontnak a vitája során Maglai Jenő volt az, aki azt mondta, egyetért Saša Vučinić gondolataival. A Szerb Haladó Párt tanácsnokai, Gojko Radić, Stevan Bakić és Nikola Milićević szerint nincs semmi kivetni való a vajdasági születésű Crnčević politikai tevékenységében, és többször is méltatták írói munkásságát. Kalmár Zsuzsannának (MAPSZ), mint Palicson élő magyarnak ez egy olyan pici tövis, amiből olyan rózsafa tud kinőni, amitől az ember kevésbé érzi otthon magát a városában és kevésbé érzi hazájának az országot, ahol él. Stevan Bakić (SNS) viszontválaszában feltette Kalmárnak a kérdést – mivel egy korábbi napirendi pontnál Kalmár a magyar nyelvtudást kérte számon – hogy van-e még bármilyen kívánsága, és tudja-e, hogy Tito súlyos beteg. Bakić kioktatta Kalmárt, hogy tanulja meg, kikkel él együtt. Maglai Jenő az ügyrendi szabályzat megsértése miatt kért szót és figyelmeztette Radić és Bakić képviselőket, hogy higgadtan, kiabálás nélkül beszéljenek, ne pedig olyan hangon, ami nem méltó a képviselő testülethez, ne keltsenek feszültséget és ne fenyegessenek. Ennél a napirendi pontnál a Vajdasági Magyar Szövetség tanácsnokai próbálták távol tartani magukat a vitától, szavazáskor pedig tartózkodtak. – Akkora pofont kaptak most Önök a haladóktól, amire nem számítottak – mondta a VMSZ-es tanácsnokoknak Maglai Jenő és hozzátette, sajnálja őket, amiért tartózkodnak, és nem mernek a javaslat ellen szavazni.

A Szabad Magyar Szó kérdésére, hogy Josipa Ivanković távozása gyengíti-e, vagy erősíti a MAPSZ képviselői csoportot, Maglai Jenő frakcióvezető kijelentette: Sajnálja a tanácsnokasszony döntését, de egy fecske nem csinál nyarat. Ez nem fogja meggyengíteni a frakció működését. Látható volt ezen az ülésen is, hogy a csoport hatékonyan működött, és kemény ellenzékként bírált.

Tóth Imre