Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyertе a legjobb rövidfilmért јáró Oscar-díjat a Los Angeles-i díjátadó gálán!

A 25 perces kisfilm cselekménye a kilencvenes években, egy általános iskolában játszódik. Zsófi új iskolába kerül, ahol újdonsült barátnőjével együtt felveszik az iskola kórusába. A két lány hamarosan olyan kérdésekkel szembesülnek, amelyek a felnőtteket is nehéz helyzetbe kényszerítenének….

Deák Kristóf köszönőbeszédében a stáb és a szereplők nevében is a gyerekeknek ajánlotta a díjat, akik egyedül képesek jobbá tenni a világot.

– Próbáljuk úgy nevelni őket, hogy büszkék lehessünk rájuk – mondta a film rendezője.

A legjobb filmért járó Oscar-díjat Holdfény (Moonlight) érdemelte ki. A nyertes bejelentésekor egy kisebb, de maga nemében szimpatikus kalamajka is történt. Az elismerést bejelentő  Warren Beatty ugyanis először a Kaliforniai álom diadalát jelentette be, de amikor már mindenki a színpadon volt, akkor derült ki, hogy mégsem a musical, hanem az emberi kapcsolatokról és az önmagunk megismeréséről szóló történet  nyerte az Oscar-díjat.

A legjobb filmrendezésért járó díjat Damien Chazelle-nek (Kaliforniai álom) ítélték oda.

A legjobb férfi főszereplő kategóriájában megérdemelten Casey Afflecknek, a Régi város című filmben nyújtott zseniális alakítását díjazták, a legjobb női főszereplőnek járó Oscart pedig Emma Stonenak ítélték oda a Kaliforniai álomban megformált szerepéért, a musical ezenkívül a legjobb eredeti filmzene, a legjobb betétdal, a legjobb látványtervezés kategóriákban is learatta a babérokat.

A filmnek egyébként a 14-ből sikerült aranyszoborra váltania. A film ugyan sokak szerint Hollywood fénykora előtt tiszteleg, s a maga módján egy kedves történet, de talán a legjobb filmzenét és betétdalért járó díjat leszámítva egyetlen egy Oscart sem érdemelt meg igazán.

A legjobb férfi mellékszerepért járó díjat Mahershala Ali kapta a Holdfény című filmben nyújtott alakításáért,  aki egyébként az első muszlim színész, aki magáénak tudhatja az aranyszobrocskát. A legjobb női mellékszereplő kategóriájában pedig Viola Davis (Fences) aratta le a babérokat

A legjobb eredeti forgatókönyvéért a Régi várost díjazták, a feldolgozott forgatókönyvek mezőnyében pedig a Holdfény (érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia elismerését.

A díjkiosztó egyébként Justin Timberlake fellépésének köszönhetően igencsak pörgősen indult, s Jimmy Kimmel, az idei Oscar-gála házigazdája is elemében volt. Köszöntőjében természetesen nem maradt el az amerikai elnöknek szóló fricska:

„A közvetítést több mint 1 millió amerikai nézi, és még 250 ország, aki most már utál minket„- mondta többek között, de Matt Damon irányába is elejtett egy-két fullánkot, s megemlékezett az egyébként kiváló amerikai színész azon balszerencsés döntéséről, miszerint az egyik Oscar-várományos Régi város (Manchester By The Sea) című film főszerepe helyett A Nagy Fal című filmet választotta, amely hatalmasat bukott a filmszínházakban. Ilyenkor persze a közösségi háló is felizzik, s a Twitteren egy illető meg is jegyezte, alig várja, hogy a jelenlegi amerikai elnök el kezdje kommentálni az Oscar-gálát, de a Twitteren egyébként már-már túlbuzgó, s legtöbb alkalommal magából idiótát csináló Trump ezúttal nem kommentálta az eredményeket.

Rögtön az elején két kategóriában is meglepő eredmény született: A legjobb sminkért járó díjat, az egyébként bűn rossz és Aranymálnára is jelölt Öngyilkos osztag képregényfilm sminkesei nyerték a sokak szerint biztos nyerőnek számító Star Trek Beyond alkotógárdája helyett, a legjobb jelmezért járó jelöltek mezőnyében pedig a sokak szerint esélyes Jackie-t ütötte ki a Legendás állatok és megfigyelésük című fantáziafilm.. Donald Trump muszlimok beutazását tiltó rendeletét követően szinte mérget lehetett venni arra, hogy az iráni Asghar Farhadi Az ügyfél (The Salesman) című filmje nyeri meg a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscart Farhadi egyébként az amerikai elnök rendelete elleni tiltakozásul bojkottálta a díjkiosztót, s a nevében egy nyilatkozatot olvastak fel, amelyben az empátia fontosságára hívta fel a figyelmet, s azt üzente, hogy a filmesek kameráikkal el kell kapniuk a közös emberi értékeket, s le kell rombolniuk a különböző nemzetekről alkotott sztereotípiákat. A gálának egyébként visszatérő eleme volt az amerikai elnök szívatása, de a gála egyesek szerint legmurisabb, mások szerint pedig legkínosabb jelenete az volt, amikor Kimmel egyfajta kandi kamerás poénként egy tucatnyi, városnézésen résztvevő turistát szabadított a díjkiosztó résztvevőire. A turisták szemlátomást meglepődtek a  a hírességek láttán, de ezt követően azonnal hozták a formájukat és fotókat, szelfiket készítettek az ünnepségen jelenlévő filmcsillagokkal, akik kénytelenek voltak részt venni a műsorvezető mókájában.

Az idei életmű Oscart egyébként a hongkongi harcművészeti filmek és akcióvígjátékok legendás sztárjának Jackie Channek ítélte oda az Amerikai Filmakadémia. Chan egyébként a múlt század hatvanas évei óta jelen van a filmvásznon, de ezidáig ez az első aranyszobrocskája.

Egyszóval teljesen megérdemelten nyert a Mindenki cimű magyar rövidfilm, s kivételesen egy pörgős gálának lehettünk a szemtanúi, ellentétben az előző években megrendezett bealvós díjkiosztóknál.

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)

    Legjobb smink: Suicide Squad

    Legjobb jelmeztervezés: Legendás állatok és megfigyelésük

    Legjobb dokumentumfilm: O.J. Made in America

    Legjobb hangvágás: Érkezés

    Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona

    Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

    Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél (Irán)

    Legjobb animációs rövidfilm: Piper

    Legjobb animációs film: Zootropolis

    Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom

    Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve

    Legjobb vágás: A fegyvertelen katona

    Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets

    Legjobb rövidfilm: Mindenki

    Legjobb operatőr: Linus Sandgren (Kaliforniai álom)

    Legjobb eredeti filmzene: Justin Hurwitz (Kaliforniai álom)

    Legjobb eredeti betétdal: City of Stars (Kaliforniai álom)

    Legjobb eredeti forgatókönyv: Kenneth Lonergan (A régi város)

    Legjobb adaptált forgatókönyv: Barry Jenkins és Tarell Alvin McCraney (Holdfény)

    Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

    Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város)

    Legjobb női főszereplő: Emma Stone (Kaliforniai álom)

    Legjobb film: Holdfény