Mint ahogy arról már írtunk, Dragan Velikić író Islednik című regénye toronymagasan vezeti a szerbiai nyilvános könyvtárak legtöbbet kölcsönzött könyvek ranglistáját, azonban a szerző nem kapja majd meg a 2016-os évben a legolvasottabb könyvért járó elismerést, mivel a díjat a Nemzeti Könyvtár megszüntette.

Velikić szerint ebben a történetben őt leginkább az a módszer nyugtalaníthatja, ahogy az egész dolgot véghezvitték:

„Már látható, hogy milyen mértékig helytelen egy díjat pár nappal az ünnepélyes ceremónia előtt megszüntetni, s jelzésértékű, hogy tették ezt bármiféle magyarázat nélkül. Nem mondanám, hogy a társadalmunkban ez a jelenség szokatlan lenne, de nyugtalanító, amikor a legalacsonyabb szinten levő pártbürokrácia modellje bekerül a Nemzeti Könyvtár, az irodalom és a kultúra környezetébe”.

Habár a Szerb Nemzeti Könyvtár (NBS) a közleményében nem közölte, hogy miért szűnik meg a díj, és az okokról Mihajlo Pantić, az NBS igazgató bizottságának az elnöke sem volt hajlandó nyilatkozni, a szerb tájékoztatási eszközök szerint Velikić azért nem kapja meg a díjat, mert nyilvánosan Saša Jankovićot támogatja a közelgő szerbiai elnökválasztáson.