Nem nyomasztó, de érezhető volt a különleges egységek készültsége és jelenléte a karnevál utolsó hétvégéjén Velencében. Az események legfontosabb helyszínein, a Szent Márk téren, valamint a városba vezető utakon mesterlövészek figyelték a tömeget, úttorlaszok és rendőri jelenlét biztosította a biztonságos haladást, illetve közlekedést.

A becslések szerint mintegy 120 ezer ember hömpölygött a város utcáin, helyiek és nagy számban turisták a világ minden részéről. Nem meglepő, hogy a tömegben lépten-nyomon magyar beszéd üthette meg a fülünket, hiszen a város a magyar turisták egyik legkedveltebb helye is.

A hagyományos álarcok és jelmezek (közülük talán legismertebb a Columbina és a hegyescsőrű orvos-jelmez) legkülönbözőbb változataiban gyönyörködhetett az érdeklődő tömeg: gyalogosan, a gondolák és hajók sokaságán vonultak a szebbnél szebb, illetve bizarrabb öltözetű farsangi-karneváli résztvevők.

Az emberáradat az esti órákban mindennél nagyobb méreteket öltött. Már hat óra körül mozdulni sem lehetett a Szent Márk téren, a Dózse-palota környékén, a kikötőben, a Sóhajók-hídja tájékán.

Felemelő élmény volt.

(Zámbó Illés fényképei)