Huszonnégy alkalommal fog elhangzani ma este a legendás bevezető mondat, mellyel az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia átadja a filmművészet legjobb alkotásainak járó díjat: „Az Oscar nyertese pedig…”

Az első gálán, 1929-ben még nem volt neve a szobornak. Az Amerikai Filmakadémia egyik könyvtárosa, miközben kíváncsiságból nézegette a díjat, megállapította, hogy az  nagyon hasonlít Oscar nevű nagybátyjára. Így lett két évvel később neve a mogorva lovagnak, aki egy kardot tart maga előtt és egy filmtekercs tetején áll.

A szobor apró változtatásokon ment csak keresztül az évek során. Tavaly viszont a filmakadémia úgy döntött, teljes egészében “restaurálja” a szobrot és azt pontosan ugyanolyanra készítteti el, mint ahogyan George Stanley a legelsőt megalkotta.

Minden évben 50 figurát készítenek el, ehhez 12 embernek három hónapra van szüksége. Az alap egy bronzöntvény, melyet 24 karátos arannyal borítanak be. Magassága 34,3 cm és 3,856 kg-ot nyom. Noha a díjkiosztást mindig Hollywoodban tartják, a szobrocskákat mégis az ország másik felén, New York államban állítják elő. Azért van több szobor, mint díjazott kategória, mert előre nem lehet tudni, melyik kategóriában hány díjat osztanak ki. Előfordulhat az is, hogy megosztva ítélnek oda díjat.

Idén 89. alkalommal fognak gazdára találni az Oscarok. A gála a Los Angeles-i Dolby Színházban, kerül megrendezésre és élőben közvetítik világszerte. Egy régi hírügynökségi hír alapján az terjedt el, hogy egymilliárd ember szokta nézni a több órás közvetítést, ám a valóságban sokkal kevesebb nézője van. A legutóbbi adatok szerint az USA-ban is több mint kétszer annyian izgulják végig az amerikaifutball Szuperkupa-döntőjét, mint az Oscart.

Az eredményeket mindössze két személy tudja előre, őket különleges biztonsági védelem veszi körül a legutolsó pillanatig. A borítékokat, melyekben a nyertesek nevei vannak egy titkos helyszínen őrzik. A két személynek fejből is tudnia kell a listát, arra az esetre, ha valami történne a borítékokkal.

Túl nagy meglepetés a mai gálán nem várható, valószínű, hogy a La La Land (Kaliforniai álom) című musical fog bezsebelni több díjat is, hiszen 14 kategóriában jelölték.

Magyar részről talán nem lesz akkora siker, mint tavaly, amikor Nemes Jeles László Saul fia című filmje megnyerte a legjobb idegennyelvű film díját. De most is van magyar jelölt, mégpedig a legjobb élőszereplős rövidfilmek között versenyez Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje.

Ashgar Farhadi, iráni rendező, aki a jelöltek között van a legjobb idegennyelvű film kategóriában, bejelentette, hogy nem utazik el az eseményre, tiltakozásul Donald Trump amerikai elnök rendelete miatt, amellyel hét ország állampolgárait különböztette meg hátrányosan az Egyesült Államokba való belépéssel kapcsolatban.

Trump imád az Oscar-gáláról csivitelni. Három évvel ezelőtt bejelentette, hogy neki kellene vezetnie a show-t ahhoz, hogy érdekesebb legyen.

Trump imád az Oscar-gáláról csivitelni. Három évvel ezelőtt bejelentette, hogy neki kellene vezetnie a show-t ahhoz, hogy érdekesebb legyen.

Az idei házigazda Jimmy Kimmel komikus, humorista, televíziós műsorvezető lesz, akinek a személye eleve szavatolja a gálás meglepetéseket. Csak egy a biztos, hogy nem Donald Trumpot fogják ünnepelni – aki nem egyszer dühöngött Hollywood ellen. Trump rendszeresen kommentálta a Twitteren az eddigi gálákat, de az idén ez nem valószínű, mert – minő véletlen! – pont erre a dátumra szervezték meg Melania jótékonysági vacsoráját is. Három évvel ezelőtt Trump azt csivitelte, hogy neki kellene vezetnie a díjkiosztót ahhoz, hogy érdekes legyen. Hát az nem jött be, de helyette egy sokkal nagyobb, világpolitikai show főszereplője lett – aminek szenvedélyes bírálata aligha marad ki az idei Oscar-maratonból.