Orosz nyelvű tévét indít februárban a Kreml-barát médiumok ellensúlyozására a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER) – adta hírül az AFP nyomán az MTI.

Heti hét napon át, napi 24 órában sugároz adást az orosz nyelvű műsor, amely fogható műholdon, kábelen és interneten, s amely összesen mintegy 270 millió nézőt céloz meg a volt szovjet érdekszféra területén.

A televíziós adás mintegy három évtizeddel azt követően szólal meg ismét orosz nyelven, hogy összeomlottak a kelet-európai kommunista diktatúrák. Kenan Aliyev főszerkesztő az AFP-nek elmondta: céljuk, hogy ellensúlyozzák a Kreml propagandáját, és megnyerjék maguknak a térség lakosságát, amelyet a Vlagyimir Putyin vezette hatalom „szisztematikusan bombáz hatalmas mennyiségű hamis információval és hazugsággal”. A SZER a szintén az amerikai kormány által finanszírozott Amerika Hangja rádióval és tévével együttműködésben indítja el az orosz nyelvű tévéadót.

Moszkva már reagált is a SZER-tévé elindítására: „Ez pénzmosás az orosz propaganda elleni küzdelem ürügyén” – jelentette ki Dmitrij Kiszeljov Kreml-barát orosz újságíró, az orosz állami médiaholding (VGTRK) vezérigazgató-helyettese, televíziós műsorvezető.

Az orosz nyelvű Szabad Európa Rádió-Amerika Hangja televízió beindítása már csak azért is érdekes, mert mindkét médiumot Washington finanszírozza, márpedig korábban elemzők arra számítottak, hogy Donald Trump megválasztásával jelentősen javul a két nagyhatalom viszonya. S noha az európai értelemben vett Nyugatnak ugyan meglehetősen rossz a viszonya Oroszországgal, hiszen az európai vezetők azzal vádolják Moszkvát, hogy hamis információkat terjeszt (elsősorban az interneten), hogy így növelje a nyugati oroszbarát politikusok népszerűségét, valamint destabilizálja a NATO-t és az Európai Uniót, mégis különös, hogy alig egy hónappal Trump beiktatása után máris ilyen lépésre szánja magát az Egyesült Államok.

Az alábbi videón Ribánszky László a Szabad Európa Rádió magyar osztályának igazgatója búcsúzik el 42 év működés után a hallgatóktól a videó végén utoljára csendül fel a Szabad Európa Rádió klasszikussá vált szünetjele.