A kommunizmus bűneit Nyugaton még ma is sokan mentegetik, maga az Európai Unió is vonakodik egyértelműen elítélni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Nemzeti Örökség Intézetének a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésén, a Rákoskeresztúri új köztemetőben.

Ma már nem szokás emlegetni, hogy a kommunizmus – akárcsak a nemzetiszocializmus – a 20. században „a Nyugat szellemi termékeként látta meg a napvilágot“, ám „a tőrőlmetszett nyugati gondolat végül nekünk, közép-európaiaknak lett kényszerű osztályrészünk“, miközben a Nyugatnak a kommunizmus megmaradt színtiszta elméletnek, „kéretlen világboldogítók bizsergető szellemi izgalmának“ – fogalmazott a kormányfő, aki arra is emlékeztetett, hogy a magát haladónak tartó nyugati értelmiség sok tagja, művészek, írók, politikusok lelkesedve dicsérték a népirtó kommunista diktatúrát. „Nehéz elhinni, hogy nem volt nyilvánvaló, a szovjetek rabszolgamunkára viszik azokat, akiket osztályellenségnek vagy bármely okból veszélyesnek gondolnak“ – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő megemlítette: az EU ma is vonakodik egyértelműen elítélni a kommunizmus bűneit, amit a 21. században nem magyarázhat és nem menthet a baloldali pártszimpátia vagy pártbarátság.

Szavai szerint a kommunizmus velünk élő múlt, „úgy tartozik hozzánk, mint egy régi heg, amely a gyógyulás után is időről időre sajogni kezd“.

A Budapesten található Rákoskeresztúri új köztemetőről szólva kijelentette: a 298-as, 300-as és 301-es parcella olyan „időkapszulák kódszámai“, amelyek magukba zárták a kommunista diktatúra brutalitását. Olyanok nyugszanak ezekben, akiknek még az emlékét is el akarták törölni a kommunisták, ahogyan feledésre ítélték azokat is, „akiket felszívott a Gulág szigetvilága“, azonban hozzátette: éppen a mai emléknap a bizonysága annak, hogy a kommunista diktatúra bűnei nem évülhetnek el soha.

Orbán Viktor kihangsúlyozta: a magyarok megértették, csak akkor lehetnek szabadok, ha soha többé nem mondanak le a szuverenitásukról. „Csak akkor lehet jövőnk, ha az egyszerre szabad és magyar, csak a szabad magyarok országának van jövője. Ezért a kommunista és fasiszta kígyótojásokat mindig kellő időben össze kell törnünk“ – szögezte le a kormányfő a kommunizmus áldozatai emléknapja alkalmából tartott rendezvényen.

A Magyar Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.