Dragan Velikić író Janković kampánynyitó rendezvényén

Úgy tűnik nem nézi tétlenül a hatalom, hogy ismert közéleti szereplők nyíltan támogassanak egy elnökjelöltet, aki nem Aleksandar Vučić. Így Vlado Georgiev énekes koncertjét másodszor is lemondták Smederevón. Első alkalommal erre azt követően került sor, hogy Twitter-bejegyzésében jelezte, támogatja a volt ombudsman jelölését, másodszor pedig ezen a héten, miután vasárnap Georgiev fel is lépett Janković újbelgrádi kampánynyitó rendezvényén.

Az első elmaradt koncert után az illetékesek cáfolták, hogy a két dolog összefüggésben állna, és március 4-ét jelölték meg dátumként, most inkább mindenki rettentő elfoglalt. A Danas napilap kereste a helyi sportcsarnok igazgatóját, de Ivan Vučić (hmm…nomen est omen?) nem vette fel a telefonját, a csarnok vezetékes számán pedig a titkárnő csak annyit mondott, ő úgy tudja a koncertet csupán elhalasztották. A városvezetés szintén nem válaszolt a kérdésre, „túlságosan el voltak foglalva a kínai küldöttség érkezésével”.

A másik történet sokkal bizarabb, itt ugyanis arról van szó, hogy mivel egy „nem megfelelő“ jelölt kapta volna meg az irodalmi díjat, ezért aztán inkább megszüntetik azt. Miután Dragan Velikić író is kiállt Saša Janković mellett, a Szerbiai Népkönyvtár által évtizedek óta az év legolvasottabb könyvének odaítélt „Legjobb könyv“ díjat megszüntették. Tudnivaló, hogy az idén ezt Velikić kapta volna, ugyanis Islednik című regénye meggyőzően vezeti az olvasottsági listákat.

A Novosti szerint a díjat máról holnapra szüntették meg, nyilvános vita nélkül és az igazgató bizottság sem indokolta a döntést.